Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. apríla 2018, 15:48
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Ako vznikla geniálna a mrazivá scéna so zmutovaným medveďom vo výbornom sci-fi Annihilation?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Scéna, ktorá akoby vypadla z mrazivej nočnej mory, bola z väčšej časti dielom praktických efektov.

Sci-fi Annihilation od Alexa Garlanda (Ex Machina) máme úspešne za sebou a aj napriek nedôvere štúdia Paramount, ktoré časť práv postúpilo Netflixu, môžeme povedať, že snímka bodovala nielen kriticky, ale aj divácky (hoci v menšej miere).

Viacerí kritici sa o Annihilation vyjadrovali ako o budúcej žánrovej klasike a pokiaľ vám ušla naša recenzia, nájdete ju v tomto odkaze. Pokiaľ by sme však mali už teraz vybrať jednu scénu, ktorá sa stala kultovou a zapôsobila snáď na každého diváka, bola by to desivá pasáž so zmutovaným medveďom.

Expedícia na čele s Natalie Portman sa prvýkrát s týmto zvieraťom stretla v noci, kde medveď jednu zo žien zabil. Následne sa s medveďom stretli ešte raz, a tentokrát vďaka mutácii oblasti zvanej Shimmer zviera pri reve vydávalo zúfalý posledný krik ním zabitej vedkyne.

Scéna to bola poriadne znepokojivá a mnohým z nás pri nej prebehol mráz po chrbte. Možno vás prekvapí, že hoci bolo v tejto scéne použitých niekoľko počítačových trikov, základ bol daný predovšetkým na praktické efekty.

Tvorcovia sa na Instagrame podelili o fotografie lebky tohto medveďa a už na prvý pohľad môžete vidieť, že nešlo len o obyčajnú medvediu lebku.

Tvorcovia hľadali spôsob, ako zvieraťu dodať poriadne desivý zjav a napokon sa im to podarilo tak, že skombinovali ľudskú a zvieraciu lebku. Šéf oddelenia vizuálnych efektov Andrew Whitehurst sa k tomu vyjadril nasledovne:

„Vedeli sme, že chceme nastoliť myšlienku, že mutácia spôsobuje chorobu, ale tiež vykonáva výraznú fyzickú premenu a transformáciu, čo platilo pre väčšinu oblúd. Chceli sme zvýrazniť myšlienku, že Sheppardovej (Tuva Novotny) DNA sa nejakým spôsobom preniesla do medveďa.

 

Jeho súčasťou však mohli byť aj iní ľudia, s ktorými sa stretol v minulosti. Takže sme sa snažili prísť s vizuálnym spôsobom, ktorý by tento fakt jasne zobrazil.

 

Jeden z našich spolupracovníkov mal v 3D softvéri scan medveďej lebky a scan ľudskej lebky a doslova ich zmiešal dohromady. Pozreli sme sa na výsledok a povedali si: 'Hej, okej, to je desivé. To by mohlo fungovať.'“

Výsledok sa podaril na výbornú, viac fotografií nájdete tu. Videli ste už Annihilation? Čo na film hovoríte?

Domov
Zdieľať
Diskusia