Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. októbra 2019, 13:13
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Ľudia nebudú žiť na planétach mimo slnečnej sústavy, hovorí držiteľ Nobelovej ceny

NEWS VESMÍR
Uložiť Uložené

Michel Mayor tvrdí, že by sme sa mali postarať o našu planétu miesto toho, aby sme premýšľali, ako sa z nej dostať.

Čoraz častejšie sa hovorí o cestovaní vesmírom a obývaní planét. Vízie sú dychberúce a často aj uveriteľné. Čína nedávno potvrdila, že na Mesiaci vypestovala bavlnu a vesmírnym nadšencom dala nádej ako zo sci-fi filmu, že na družici raz budeme bývať.

Švajčiar Michel Mayor, laureát Nobelovej ceny, však krúti hlavou nad niektorými vyjadreniami. Jasne povedal, že ľudia sa nikdy nebudú sťahovať na planétu mimo slnečnej sústavy a podobné reči zhodil zo stola, informuje stránka phys.org.

Odporúčané
Čína na Mesiaci vypestovala bavlnu. O rok na miesto vyšlú zvieratá Čína na Mesiaci vypestovala bavlnu. O rok na miesto vyšlú zvieratá 9. októbra 2019, 10:25

Prestížnu cenu získal vďaka napredovaniu pri odhaľovaní a skúmaní exoplanét. „Treba to povedať jasne. Nebudeme migrovať na exoplanéty,“ povedal na konferencii v Madride. „Sú príliš ďaleko, pár desiatok svetelných rokov. Zabralo by to veľa času. Hovoríme o stovkách miliónov dní pomocou prostriedkov, ktoré má dnes ľudstvo k dispozícii,“ hovorí Mayor.

Mali by sme sa podľa neho skôr zamerať na planétu Zem, ktorá je krásna a stále vhodná pre život. 77-ročný Mayor mal potrebu jasne vyvrátiť tvrdenia, že keď zničíme Zem, tak pôjdeme na inú planétu a chcel to povedať na rovinu. 

Ľudia nebudú putovať na planéty mimo slnečnej sústavy, hovorí víťaz Nobelovej ceny
Ľudia nebudú putovať na planéty mimo slnečnej sústavy, hovorí víťaz Nobelovej ceny Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia