Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2019, 22:20
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Greta Thunberg so slzami v očiach kritizovala lídrov v OSN: Ukradli ste mi moje detstvo a sny!

ZAUJÍMAVOSTI GRETA THUNBERGOVÁ
Uložiť Uložené

Na konferencii vystúpila aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

16-ročná švédska environmentálna aktivistka Greta Thunberg to už na klimatickom summite v sídle OSN v New Yorku nevydržala a rozkričala sa na lídrov z desiatok krajín sveta, aby nemali len prázdne reči v oblasti klimatických zmien, ale konečne začali aj konať, informuje stanica BBC.

„Nemala by som tu byť. Mala by som byť v škole, na druhej strane oceánu. Zatiaľ čo vy sa všetci obraciate na nás mladých, aby sme vám dali nádej. Ako si to dovoľujete? Ukradli ste mi moje sny a moje detstvo,“ vyhlásila so slzami v očiach a s trasúcim sa hlasom vo veľmi emotívnom a silnom prejave, ktorý adresovala všetkým svetovým politikom.

Odporúčané
Aktivistka Greta Thunberg a stovky školákov protestovali pred Bielym domom. Trumpovi posielajú jasný odkaz Aktivistka Greta Thunberg a stovky školákov protestovali pred Bielym domom. Trumpovi posielajú jasný odkaz 14. septembra 2019, 9:24

Išlo o jednodňovú konferenciu, organizovanú generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, za účasti približne 60 svetových lídrov. Ten uviedol, že jednotliví predstavitelia krajín môžu na summite hovoriť iba vtedy, ak prídu so skutočnými návrhmi, ako znížiť emisie uhlíka. Na konferencii vystúpila aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. 

„Ľudia trpia, ľudia umierajú, celé ekosystémy sa rúcajú. Sme na začiatku masového vymierania. A vy aj tak hovoríte len o peniazoch a rozprávky o nekonečnom ekonomickom raste. Ako si to dovoľujete?“ pokračovala v prejave švédska aktivistka.

Odporúčané
Greta Thunberg organizuje celosvetový klimatický štrajk už tento piatok. Zapojí sa 150 krajín vrátane Slovenska Greta Thunberg organizuje celosvetový klimatický štrajk už tento piatok. Zapojí sa 150 krajín vrátane Slovenska 17. septembra 2019, 18:55


Aj napriek tomu, že summit sa konal v Spojených štátoch, nik neočakával, že prezident USA Donald Trump by sa ho zúčastnil. Roky je totiž, napriek vedeckým dôkazom o globálnych zemn ách klímy, skeptický voči klimatickým zmenám a príliš sa touto problematikou ani nezaoberá. Nakoniec sa však na krátky čas objavil v publiku.

Domov
Zdieľať
Diskusia