Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2019, 10:05
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Knihu nacistického doktora využívajú aj dnešní chirurgovia. Na nákresoch sú obete holokaustu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Z etického hľadiska sa dá tvorba nacistu Eduarda Pernkopfa odsúdiť, jej medicínske využitie je však nepopierateľné.

Knižný titul s názvom Pernkopf Topographic Anatomy of Man je podľa BBC všeobecne označovaný za jednu z najlepších zbierok anatomických kresieb. Takzvaný Pernkopfov atlas sa však už v dnešnej dobe dá zohnať iba ťažko a jeho hodnota je vyčísliteľná na niekoľko tisíc libier.

Dôvod, prečo bola kniha dávno stiahnutá z tlače, je prostý. Na jednotlivých vyobrazeniach ľudskej anatómie sú totiž obete holokaustu. Autor knihy Eduard Pernkopf patril medzi výrazných podporovateľov Hitlera a jeho nacistického režimu. Kritika voči publikácií je preto viac než jasná a taktiež oprávnená. Z druhej strany ale možno počuť taktiež protichodné ohlasy.

Odporúčané
Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) 12. marca 2019, 19:34

Pernkopfova kniha napríklad v práci pomáha aj neurochirurgičke Susan Mackinnon. Tá sa pre BBC zverila, že pôvod knihy je síce znepokojivý, ale prácu bez nej si vraj nevie predstaviť.

Pozitívne na jej využitie nahliada aj rabín Jozef Polak, ktorý je preživším holokaustu. Knihu označil za morálnu záhadu, pretože jej pôvodom je číre zlo, ktoré však môže byť využité v službách dobra.

Podľa doktorky Sabine Hildebrandt je aspoň polovica z 800 nákresov tvorená z obetí politických väzňov, a teda zo židov, homosexuálov, lesieb a Rómov. Anglická verzia publikácie z roku 1964 dokonca naďalej obsahovala nacistické symboly. Kniha sa nakoniec prestala vydávať v roku 1994. Podľa posledného prieskumu neurochirurgov z Veľkej Británie si je 59 % vedomých, že táto kniha existuje, a 13 % ju naďalej aktuálne využíva.

Odporúčané
Na smrť poslala 500 000 dospelých žien a detí. Nacistickú dozorkyňu prezývali Beštia Na smrť poslala 500 000 dospelých žien a detí. Nacistickú dozorkyňu prezývali Beštia 3. novembra 2018, 11:27
Domov
Zdieľať
Diskusia