Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. augusta 2019, 16:33
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

12-ročnému chlapcovi sa podarilo objaviť vzácny mamutí zub. Môže byť starý aj niekoľko miliónov rokov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Mamutí zub má nevyčísliteľnú hodnotu.

Iba 12-ročný Jackson Hepner na dovolenku s rodinou v Millersburgu v americkom štáte Ohio pravdepodobne nikdy nezabudne. Počas hrania v zátoke sa mu totiž podarilo nájsť zvláštny predmet, vytŕčajúci z bahna.

Ani po jeho vytiahnutí ho chlapec stále nedokázal identifikovať. Po tom, čo sa aj s rodičmi a majiteľom hotela dozvedeli, že ide o starý mamutí zub, zostali v šoku. O prípade informuje portál CNN.

Spoločne s jeho otcom a strýkom, ktorý sa zaujímajú o biológiu a históriu, okamžite na internete pátrali po tom, čo môže vzácna fosília predstavovať. Za krátky čas sa im podarilo zistiť, že ide o mamutí zub s nevyčísliteľnou hodnotou, ktorý môže byť starý aj niekoľko miliónov rokov.

„Jackson bol neskutočne nadšený zo svojho objavu. Keď sme videli, ako sa teší, chceli sme o tom zistiť viac,“ tvrdí jeho otec, ktorý sa spojil aj s niekoľkými odborníkmi, aby sa dozvedel, o čo vlastne ide. Pri identifikovaní fosílie im pomáhal aj profesor Nick Kardulias z archeologickej fakulty na Univerzite vo Woosteri.

Nález meral takmer 18 cm a profesor Kardulias potvrdil, že skutočne ide o mamutí zub. V tejto oblasti boli navyše už v minulosti nájdené fosílie nielen mamutov ale aj mastodontov. Tí údajne vyhynuli pred približne 10-tisíc rokmi, no na území žili aj niekoľko miliónov rokov dozadu. Išlo o mamuty, ktoré sa pásli a jedli trávu, čo znamená, že ich zuby boli pomerne hladké.

Domov
Zdieľať
Diskusia