Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2019, 15:50
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Hrozí v Ružomberku a v Dunajskej násilie ako včera v Bratislave? Na Liptove zakázali alkohol, polícia je vraj pripravená

ŠPORT FUTBAL
Uložiť Uložené

V Ružomberku nechcú dopustiť to, čo sa stalo v hlavnom meste.

V centre Bratislavy lietali stoličky a stoly, tiekla krv. Pobili sa dva tábory futbalových chuligánov, o čom sme ťa ešte včera večer informovali. Predbežné škody majitelia vyčíslili na desiatky tisíc eur, polícia zadržala 107 ľudí. „Napriek tomu, že včera došlo k náhodnému stretu dvoch táborov, policajti zasiahli rýchlo a situáciu zvládli profesionálne,“ komentuje včerajšiu hromadnú bitku prezident policajtov Milan Lučanský na Facebooku polície.

Odporúčané
Zisťovali sme, čo na brutálnu bitku futbalových chuligánov hovoria majitelia barov a ľudia, ktorí zmývali krv z chodníkov Zisťovali sme, čo na brutálnu bitku futbalových chuligánov hovoria majitelia barov a ľudia, ktorí zmývali krv z chodníkov 11. júla 2019, 14:07

Dnes Slovensko čakajú dva rizikové zápasy. Práve fanúšikovia hosťujúcich mužstiev sa v stredu brutálne pobili v Bratislave. V Ružomberku hrá Levski Sofia, Dunajská Streda si zmeria sily s poľskou Cracoviou. Hrozia ďalšie bitky nepokoje?

Policajti tvrdia, že sú pripravení

Fanúšikovia Levski Sofia sú známi svojou oddanosťou klubu, a to aj v časoch, keď sa nedarí. Minulú sezónu nemali ideálnu, skončili tretí v domácej lige, a tak hrajú „iba“ Európsku ligu. V kvalifikácii európskej súťaže si svoje sily zmerajú s Ružomberkom. „Sektor hostí by mal byť vypredaný, celkom 450 miest, čo je približne 10 % kapacity štadióna. Odhaduje sa, že dohromady do nášho mesta zavíta od 500 do 1000 fanúšikov Levski,“ povedal pre Refresher šéf regionálnych novín Ružomberský hlas Michal Domenik, ktorý situáciu okolo rizikového zápasu monitoroval.

Bulhari sa včera pobili v Bratislave, dnes ich bude približne 1 000 v Ružomberku. Mesto zakázalo predaj alkoholu
Bulhari sa včera pobili v Bratislave, dnes ich bude približne 1 000 v Ružomberku. Mesto zakázalo predaj alkoholu Zdroj: commons.wikimedia.org

Podľa slov Radka Moravčíka, hovorcu policajtov Žilinského kraja, majú muži zákona situáciu pod kontrolou. „V súvislosti s futbalovým stretnutím sme pripravili bezpečnostné opatrenia, do ktorých nasadíme dostatočný a primeraný počet síl, techniky a prostriedkov za účelom ochrany života, zdravia, majetku, verejného poriadku, zamedzeniu výtržností a diváckeho násilia v okolí futbalového štadióna a v meste Ružomberok,“  vyjadril sa hovorca pre regionálne noviny, neskôr stanovisko zavesili aj na svoju stránku na Facebooku.

Levski Sofia upozornila mesto Ružomberok na svojich fanúšikov 

Mesto Ružomberok navyše dostalo špeciálne upozornenie od bulharského klubu, aby bolo pripravené aj na fanúšikov mimo štadióna. „Sofia nás upozornila na fakt, že viac fanúšikov príde po svojej linke bez vstupenky – teda predpokladá sa, že zápas strávia v uliciach,“ povedal pre Refresher Viktor Mydlo, hovorca mesta.

Mesto upozornenie nebralo na ľahkú váhu. Vydalo zákaz predaja alkoholu  v čase od 14:00 do 19:00 (18:30 je zápas) vo všetkých pohostinstvách a predajniach prakticky v širšom okolí štadióna. Niektoré ulice dokonca uzavreli. „Komunikujeme s predstaviteľmi Mestskej a štátnej polície,“ dodal Mydlo a pokračuje: „Občanov sme upozornili na možný výskyt potýčiek a výtržností, odporučili sme im neparkovať svoje autá v blízkosti štadióna a ak nemusia, nech netrávia čas večer vonku. Videli sme totiž, čo sa stalo v Bratislave – isté riziko tu je.“

Mestská polícia zapriahla do služby prakticky celý zbor. „Na zápase bude 16 policajtov mestskej polície – všetci okrem tých, čo sú PN alebo na dovolenke,“ vyjadril sa zástupca náčelníka mestských Libor Kraft s tým, že intenzívne spolupracujú so štátnou políciou.

Mesto bolo počas dňa pokojné. „Všimol som si, že sú niektoré podniky zatvorené, no agresívnych fanúšikov som nestretol. Snáď sa nestane to, čo v Bratislave,“ povedal Filip, ktorý sa na zápas chystá, bude sedieť neďaleko sektoru hostí.

Ružomberský fanklub Concordia 1906 prednedávnom upozornil svojich členov, aby si dávali počas rizikového zápasu pozor a nereagovali na prípadné provokácie. „Prispôsobte svoje správanie. Je nám jasné, že nebudeme doma. Je to fakt, treba to tak brať. V deň zápasu sa stretneme priamo na tribúne. Cestou na zápas sa zdržujete ideálne v skupinách,“ píše fanklub na Facebooku.

 

Rušno bude aj v Dunajskej Strede

V Dunajskej Strede sa dnes domáce mužstvo postaví proti Cracovia Krakow, ktorého fanúšikovia boli takisto súčasťou pouličnej bitky v centre Bratislavy. Polícia si je rizík dobre vedomá a podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva PZ v Trnave Martiny Kredatusovej sú v pláne aj vhodné opatrenia, ktoré vychádzajú z predchádzajúcich rokovaní. „Polícia sa na rizikový zápas pripravuje v dostatočnom predstihu a uskutočnili sa potrebné rokovania k prípravam bezpečnostných opatrení.“

Súčasťou rokovaní boli aj organizátori futbalového zápasu, predstavitelia polície, mesta, mestskej polície a aj diplomati z Poľska. „Bezpečnostné opatrenia pripravujeme s dostatočným počtom síl a prostriedkov tak, aby sme zabezpečili verejný poriadok a ochránili majetok, život a zdravie občanov.“ 

Bulhari sa včera pobili v Bratislave, dnes ich bude približne 1 000 v Ružomberku. Mesto zakázalo predaj alkoholu
Bulhari sa včera pobili v Bratislave, dnes ich bude približne 1 000 v Ružomberku. Mesto zakázalo predaj alkoholu Zdroj: Pavel Neubauer/TASR

DAC na svojom webe upozornila svojich fanúšikov, aby sa vyhýbali konfliktom, keďže stretnutie bolo zo strany UEFA označené ako rizikové. Na  stretnutie sa vzťahujú prísne predpisy, ktoré zavádzajú oveľa prísnejšie tresty pre kluby aj pre návštevníkov. 

„DAC si vyhradzuje právo fanúšikov hostí so šálmi, dresmi a inak označených svojimi klubovými farbami, respektíve poľských občanov nevpustiť do sektorov vyhradených pre domácich fanúšikov, prípadne ich odtiaľ eskortovať. Zároveň upozorňujeme aj fanúšikov DAC, že pre prípadné kontroly na vstupe bude potrebné, aby mali pri sebe OP, pas, v prípade návštevníkov do 15 rokov kartičku ZP,“ píše klub.

Domov
Zdieľať
Diskusia