Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2019, 14:08
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Slovensko nemalo 7 minút prezidenta, môže za to prejav Andreja Danka. V skutočnosti ho vôbec nemal mať

ZAUJÍMAVOSTI ANDREJ DANKO ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Podľa protokolistu nemal mať predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko žiadny prejav.

Inaugurácia novej prezidentky Zuzany Čaputovej sa nezaobišla bez faux pas, o ktoré sa postaral predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko. Kvôli jeho prejavu nebola hlava štátu vymenovaná o 12:00 podľa Ústavy SR, kedy oficiálne končí funkcia bývalého prezidenta. 

Odporúčané
Zuzana Čaputová je novou prezidentkou! Zuzana Čaputová je novou prezidentkou! 15. júna 2019, 12:12

V čase, kedy už mala Čaputová skladať sľub, sa ešte Andrej Danko sústredil na svoj prejav. Upozornil na to protokolista Ladislav Špaček v živom vysielaní Markízy. Opísal to ako neočakávanú situáciu, píšu Aktuality.

Dodáva, že predseda NRSR nemal mať v skutočnosti počas inaugurácie žiaden prejav. Vraj sa nestalo nič vážne, ide však o kurióznu situáciu, ktorú si Danko môže zaradiť do svojej bohatej kartotéky.

Nový poradca pre ústavné právo Peter Kubina celú situáciu vysvetľuje podľa Denníka N inak:

„Podľa Ústavy nový prezident skladá sľub napoludnie v deň, v ktorom sa má skončiť funkčné obdobie predchádzajúceho prezidenta. K skončeniu jeho funkčného obdobia tak dochádza zložením sľubu novou prezidentkou. Ak by k zloženiu sľubu nedošlo, jeho funkčné obdobie skončí až uplynutím dnešného dňa, čiže o polnoci,“ vysvetľuje.



Domov
Zdieľať
Diskusia