Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2019, 13:12
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Sony predstavilo gigantickú 16K televíziu väčšiu ako autobus. Tvoju stenu raz premení na nezabudnuteľný zážitok

TECH
Uložiť Uložené

Koncept domáceho kina dostáva nový rozmer.

Keby si raz chcel celý svoj dom premeniť na jednu veľkú televíznu obrazovku, spoločnosť Sony pre teba bude mať riešenie. Tak skoro ho síce v bežných domácnostiach neuvidíš, ale Sony najnovšie na veľkej technologickej výstave predstavilo 16K televíziu. Vďaka tomuto rozlíšeniu obsahuje obrazovka až 16-krát viac pixelov ako bežná 4K obrazovka.

Keď sme ťa upozorňovali, že celý tvoj dom sa premení na televízor, nepreháňali sme, veď obrazovka dosahuje 19,2 metra na šírku a 5,4 metra na výšku. Sony ju vyrobilo na mieru pre japonskú spoločnosť Shiseido, ktorá bude obrazovku používať vo svojich korporátnych priestoroch.

Sony predstavilo gigantickú 16K televíziu väčšiu ako autobus. Tvoju stenu premení na nezabudnuteľný zážitok
Sony predstavilo gigantickú 16K televíziu väčšiu ako autobus. Tvoju stenu premení na nezabudnuteľný zážitok Zdroj: Sony

Ba čo viac, Sony muselo natočiť vlastný film zachytávajúci divokú prírodu, pretože inak by na obrazovke v požadovanej kvalite nebolo čo prehrávať. Obrazovka je v skutočnosti tvorená mnohými menšími displejmi, avšak žiadne medzery medzi nimi neuvidíš vďaka technológii zvanej Crystal LED.

Britské BBC upozorňuje, že odborníci čakajú rozšírenie 8K televízorov v domácnostiach v nasledujúcich rokoch, lenže na 16K technológie nie je bežný zákazník ani zďaleka pripravený, nielen po finančnej, ale ani technologickej stránke. 

Domov
Zdieľať
Diskusia