Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2019, 13:42
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Island plánuje zabiť viac ako 2 000 veľrýb v nasledujúcich 5 rokoch

ZAUJÍMAVOSTI ISLAND
Uložiť Uložené

Islandská vláda argumentuje stúpajúcou populáciou veľrýb.

Svet zostal znechutený, keď Japonsko oznámilo, že plánuje opustiť organizáciu International Whaling Commission (IWC), aby mohlo pokračovať v komerčnom love veľrýb. Lov veľrýb začali ľudia v posledných rokoch vnímať oveľa negatívnejšie ako kedysi, pomohli tomu najmä sociálne médiá, kde sa užívatelia mohli v priebehu minút stať svedkami toho, ako tieto inteligentné zvieratá zomierajú a zafarbujú celé zátoky svojou krvou.

Medzi krajiny, kde existuje dlhoročná tradícia lovu veľrýb patrí aj Nórsko, Dánsko na Faerských ostrovoch či Island. Práve posledná menovaná krajina šokovala svet, keď zverejnila svoj nový plán, podľa ktorého chce v nasledujúcich 5 rokoch zabiť viac ako 2 000 veľrýb.


Ako informuje The Independent, po svete platí zákaz komerčného lovu veľrýb. Krajiny, ktoré sú členmi organizácie IWC, majú povolený odchyt niekoľkých veľrýb ročne na vedecké účely, ale Island tieto pravidlá dlhodobo odmieta. Najnovší plán hovorí, že ostrovný štát v Atlantickom oceáne umožní lovcom veľrýb zabiť každý rok až do roku 2023 celkovo 209 vráskavcov myšok a a 217 vráskavcov minke.

Odporúčané
Týchto 10 vecí o Islande si (možno) nevedel. Nahé sprchovanie sa s miestnymi, hotdog ako národné jedlo aj dotyky s čerstvou lávou Týchto 10 vecí o Islande si (možno) nevedel. Nahé sprchovanie sa s miestnymi, hotdog ako národné jedlo aj dotyky s čerstvou lávou 15. apríla 2022, 14:30

Dohromady preto v nasledujúcich piatich rokoch zahynie rukou islandských lovcov cez 2 000 veľrýb, čo vyvolalo silnú kritiku zo strany ochranárov zvierat. Nerozumejú, prečo chce Island pokračovať v love veľrýb, keď po celom svete pomaly klesá záujem o veľrybie mäso a ľudia sa radšej na tieto vznešené živočíchy chodia pozerať, čo prináša slušné tržby cestovnému ruchu.

Island argumentuje, že od roku 1987 sa populácia kedysi akútne ohrozených vráskavcov myšok zvýšila trojnásobne na 37-tisíc kusov, a tak je lov približne 200 zvierat ročne udržateľný. Aj keď na jednej strane znie obhajoba zabíjania veľrýb logicky, ľudia jednoducho nechápu, prečo by vôbec niekto mal záujem o lov týchto zvierat.

Domov
Zdieľať
Diskusia