Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2019, 12:51
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Európsky parlament vyzýva, aby štáty využívali marihuanu na lekárske účely. Slová adresoval aj Slovensku

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPSKA ÚNIA MARIHUANA
Uložiť Uložené

Ako sa v tomto smere zachová naša krajina je momentálne otázne.

V rámci jednotlivých legislatívnych úprav štátov Európy možno badať diametrálne odlišné zákony. Európska únia sa však v určitých prípadoch snaží krajiny EÚ motivovať k podobným postojom.

V nedávnom prípade tak urobila prostredníctvom nelegislatívneho uznesenia Európskeho parlamentu, ktorý vyzval Európsku komisiu a vnútroštátne orgány štátov, aby jednoznačným spôsobom určili hranicu využívania marihuany na lekárske a iné účely.

Europarlament taktiež štáty Únie vrátane Slovenska vyzval k podpore výskumu a inovácie projektov, ktoré sa zaoberajú použitím marihuany na liečebné účely. 

Parlament je ďalej názoru, že na lieky vyrábané z konope by sa mal po ich schválení a preukázaní účinnosti vzťahovať systém verejného zdravotného poistenia tak, ako je tomu aj pri bežných liekoch.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila 27. septembra 2023, 18:05

Poslanci Europarlamentu vidia možné pozitíva najmä v kvalitnejšej úprave daných liekov a v obmedzení čierneho trhu. Tieto zmeny by mohli byť pre štát následne výhodne aj v rámci získavania financií z verejných príjmov.

Vo svojej správe Europarlament nezabudol opomenúť ani pozitívne účinky konope, medzi ktoré zaradil potláčanie nechutenstva na jedlo pri chorobe AIDS, zmierňovanie príznakov mentálnych porúch (Tourettov syndróm, psychóza) a podobne. Informáciu o tejto výzve priniesol portál Euractiv.

Domov
Zdieľať
Diskusia