Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2019, 11:34
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Na slovenskom online bazári sa nás pokúsili okradnúť o peniaze ukrajinskí podvodníci. Ako ich odhaliť?

Na slovenskom online bazári sa nás pokúsili okradnúť o peniaze ukrajinskí podvodníci. Ako ich odhaliť?
Zdroj: Instagram/@refreshermarket, @eurocashmoney
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V článku ti ukážeme autentickú konverzáciu medzi nami a jedným z ukrajinských podvodníkov, ktorého sme však našťastie dokázali včas odhaliť a zabrániť tomu, aby nás okradol o stovky eur.

Určite si aj ty už niekedy prostredníctvom online bazárov a inzercií predával, alebo sa minimálne pokúšal predať nejaké svoje oblečenie, elektroniku či rôzne iné produkty, o ktoré si už nemal záujem, nepotreboval si ich či v prípade oblečenia ti nesadla veľkosť.

S tým však prichádzajú aj rôzne riziká, pri ktorých je následne domáhanie sa spravodlivosti pomerne zložité a v niektorých prípadoch ti už nikto nepomôže.

Podvody s klasickým scenárom, kedy predávajúci ponúka nejaký produkt (vo väčšine prípadov elektroniku) a namiesto nej ťa v originálnej krabici čakajú kamene či iné nemilé prekvapenie asi poznáš.

V poslednej dobe sa však na slovenských online bazároch rozmohli ukrajinskí podvodníci, ktorí však nefigurujú ako predávajúci, ale práve ako potenciálni záujemcovia. Na jednu takúto podvodníčku od našich východných susedov sme dokonca aj sami narazili. Spočiatku sme však ani len netušili, že ide o podvod.

S danou podvodníčkou sme si vymenili niekoľko e-mailov a našťastie sme včas zistili, že niečo nie je v poriadku, a tak sme ju začali konfrontovať. Keby sme však naleteli, k predaju pristúpili a podozrivé správanie druhej strany nepostrehli, vyšlo by nás to naozaj draho. Ako to celé prebiehalo a nakoniec aj dopadlo? 

Začalo to úplne nevinne. Na jeden z najznámejších online bazárov sme pridali dva inzeráty. V oboch prípadoch išlo o oblečenie – mikinu z nedávnej kolaborácie Moschino x H&M a dámsku páperovú bundu The North Face. Je nutné podotknúť, že títo podvodníci sa zameriavajú predovšetkým na oblečenie.

ukrajinski podvodnici na slovenskych online bazaroch
ukrajinski podvodnici na slovenskych online bazaroch Zdroj: bazos.sk

Podozrivý e-mail a chaotická slovenčina

Netrvalo dlho a na prvý inzerát s bundou sa nám ozvala istá Samantha Sandstorm. Tá prejavila záujem o produkt a pomerne chaotickou slovenčinou zisťovala, či je uvedená cena 180 € skutočne definitívna. V šedom boxe pod týmto textom je umiestnená presná formulácia  jej správy.

Mám záujem o kúpu to, ako veľmi je posledná cena?.
Prosím, odpovedzte mi na môj e-mail ([email protected])
Samantha

Úplne totožnou správou nám odpovedala aj na druhý inzerát, a teda na mikinu Moschino x H&M. Tú sme si však bohužiaľ najprv nevšimli. Spočiatku nám preto na jej správe nepripadalo nič podozrivé. Na e-mail sme odpovedali s tým, že ak má seriózny záujem, vedeli by sme z ceny strhnúť 10 €. Len pár minút na to sme dostali odpoveď v tomto znení:

Ďakujem za vašu odpoveď.
Prosím, chcem kúpiť svoj produkt a môžete skontrolovať náklady na dopravu do (Ukrajina - Kyjev) prostredníctvom pošty
Urobím platbu bankovým prevodom. Platba sa uskutoční hneď, ako zistíme celkovú cenu produktu plus poštovné.
Čaká na vašu odpoveď

Zvláštny záujem o obidva produkty

Po tom, čo Samantha v ďalšej krkolomnej správe uviedla, že očividne pochádza z Ukrajiny, pochopili sme, odkiaľ pramení jej nevedomosť slovenského jazyka, a preto sme tomu viac neprikladali akúkoľvek váhu. Pokračovali sme v komunikácii a informovali ju o cene poštovného z Bratislavy do Kyjevu.

Na to podvodníčka opäť promptne odpovedala e-mailom, kde nás vyzvala o zaslanie našich bankových údajov (IBAN, meno majiteľa účtu a názov banky).

Údaje sme jej poskytli, no vtedy sme si už všimli aj spomínanú odpoveď na druhý inzerát. To bol prvý väčší impulz, kedy sme začali pochybovať o dôveryhodnosti záujemkyne, no v komunikácii sme aj napriek všetkému naďalej pokračovali.

Okrem bankových údajov sme sa jej preto v e-maili opýtali, či má teda záujem aj o spomínanú mikinu. Na to odpovedala len štyrmi slovami : „Urobím platbu čo najskôr.“

ukrajinski podvodnici na slovenskych online bazaroch
ukrajinski podvodnici na slovenskych online bazaroch Zdroj: bazos.sk

Preto sme otázku zopakovali a k tomu dodali, nech nám pošle adresu, na ktorú máme balík odoslať. Podvodníčka odpovedala len jednoslovne: „Áno“. Jej reakcie boli čoraz zvláštnejšie, no v komunikácii sme naďalej pokračovali.

Málo peňazí a podozrivá e-mailová adresa

Podľa váhy oboch produktov sme vyhodnotili približnú sumu poštovného do Kyjevu a oboznámili sme druhú stranu s kompletnou cenou – 320 €. Pár dní sa Samantha neozývala, až kým nám neprišla e-mailová správa od americkej banky Northern Trust.

Domov
Zdieľať
Diskusia