Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2019, 13:24
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Každý deň musí vypiť 20 litrov vody, inak zomrie. Extrémne vzácna choroba ho môže zabiť kvôli nepozornosti

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Muž z Nemecka zažíva extrémny smäd v pravidelných intervaloch.

Architekt Marc Wübbenhorst musí denne vypiť približne 20 litrov vody. Nejde o žiadny výmysel, ktorým sa snaží ľudí zaujať, ale Marc v skutočnosti trpí vzácnym ochorením diabetes insipidus. Nejde o chorobu akokoľvek prepojenú s klasickou cukrovkou, práve naopak.

Porucha spôsobuje, že z hypotalamu sa neuvoľňuje antidiuretický hormón vazopresín, a tak musia pacienti denne vylúčiť pokojne aj 20 litrov moču. Bez vody dokážu zvládnuť len približne 1,5 hodiny a ak si nedajú dostatočný pozor, postihne ich silná dehydratácia, môžu sa objaviť záchvaty, následné poškodenie mozgu aj smrť.

Marc má preto vo svojej garáži uložených 500 litrov vody, čo je pre bežného človeka obrovské množstvo, ale nemeckému architektovi vystačí len na jediný mesiac. Choroba sa začala prejavovať už v detstve, keď často jeho rovesníci nerozumeli, prečo toľko chodí na toaletu a musí neustále popíjať vodu, no dospelosti sa naučil svoju diagnózu zvládať.

V noci sa síce niekoľkokrát budí, aby šiel vykonať malú potrebu, avšak chorobu kontroluje. V nedávnej epizóde relácie Body Bizarre ho navštívila televízna stanica TLC, ktorá zachytila, ako vyzerá Marcov bežný deň a zaznamenala aj jeho návštevu u špecialistu.

Lekár mu napokon predpísal diuretiká pomáhajúce organizmu s odstraňovaním vody, ale u Marca by mohli zafungovať aj napriek tomu, že on potrebuje docieliť opačný efekt. Ako konštatuje záver relácie, architektovi lieky pomohli. Napriek tomu sa musí mať stále na pozore, pretože stačí chvíľa nepozornosti a môže prísť o život.

Domov
Zdieľať
Diskusia