Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2018, 12:20
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vypočuj si zvuk z Marsu po prvýkrát v histórii ľudstva. NASA zverejnila fascinujúcu nahrávku

TECH NASA
Uložiť Uložené

Zvuk vetra dokáže zachytiť aj ľudské ucho.

Vedci z NASA pred pár dňami svetu oznámili, že po prvýkrát v histórii ľudstva zachytili na Marse niečo, čo by sme mohli považovať za zvuk. Sonda InSight pristála na červenej planéte pred necelými dvomi týždňami a výskumníci sa už vytešujú, pretože zvuk z Marsu sme doteraz nemali šancu počuť.

NASA sa vďaka viacerým prístrojom umiestneným na sonde podarilo zachytiť prúdenie vetra na Marse, ktorý sa opieral do solárnych panelov sondy. Odhady hovoria o tom, že vietor mal dosahovať rýchlosť od 15 do 25 kilometrov za hodinu a vedci skonštatovali, že pôvodne ani neplánovali žiadne audio nahrávky zachytiť.

Nahrávku preto zverejnili na svojich sociálnych sieťach, pričom nezabudli dodať, že ide o zvuky, ktoré dokáže ľudské ucho po prvýkrát rozoznať. Napriek tomu to nie je najľahšia úloha, pretože kvalita pochopiteľne nie je najlepšia a nahrávka samotná je zaznamenaná vo veľmi nízkej frekvencii.

Spôsobuje to hustota vzduchu na Marse, ale aj fakt, že zvuk zaznamenali senzory tlaku vzduchu a seizmometer, ktorého úlohou je zachytávať seizmické vlny pod povrchom Marsu, nie prúdiaci vietor.

Odporúčané
Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty 2. októbra 2022, 13:30

Aj preto bude v nasledujúcich týždňoch premiestnený zo sondy priamo na povrch, a my sa vďaka tomu dozvieme detailnejšie informácie o tom, ako vyzerajú zemetrasenia, a teda marsotrasenia, na červenej planéte.

Domov
Zdieľať
Diskusia