Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. augusta 2018, 19:45
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Pil C je odteraz Fotil C. Ako sa dostal k tvorbe skoro profesionálnych fotografií a čo bude s jeho rapovou kariérou? (Rozhovor)

HUDBA PIL C
Uložiť Uložené

Nemusíš sa báť. Pil C sa nechystá skončiť s rapom, len dáva verejnosti vedieť o svojej dlhoročnej záľube. A oceňuje ho viacero známych fotografov.

Ak pozorne sleduješ Pil C-ho oficiálny instagramový profil, tak už asi vieš, čo sa pred pár desiatkami hodín udialo. Už dlhšie pridával príspevky, ktoré sa týkali fotografovania, čo teraz podčiarkol vytvorením nového účtu. Ten dostáva názov fotil_c a rapový interpret sa na ňom mení na skoro profesionálneho fotografa. 

Zatiaľ sme sa dočkali len zopár fotiek z dovolenky na Seycheloch, no Lukáš už stihol sľúbiť, že ich bude postupne pribúdať viac. Predsa len, aj k vyvolaniu tohto filmu sa dokopával dlhé tri mesiace, čo by však v budúcnosti rád napravil. My sme sa pri tejto príležitosti rozhodli pripraviť krátky rozhovor a opýtať sa ho, ako to s jeho kariérou za objektívom vlastne je. 

Zároveň už jeho schopnosti stihlo pochváliť viacero známych slovenských fotografov a my budeme zvedaví, ako bude v tejto disciplíne pokračovať v budúcnosti. Ak ťa teda zaujíma, ako sa Pil C dostal k fotografovaniu, akú techniku používa a či sa kvôli fotkám vykašle na rap, pokračuj v čítaní.

Prečo si sa rozhodol pridať k rapu aj fotografovanie?

Pozor, je to opačne. K fotografovaniu som pridal rap, keďže som sa mu venoval dávno pred rapom, haha.

Tak aká je teda história?

Najprv som mal nejaké zrkadlovky, potom som si kúpil Sony Alpha 7 M2, ktorou som fotil už v Hongkongu a na ktorú som si tam natočil videoklip na track Peepshow. Ale potom som vôbec nemal čas a išlo to bokom. Až teraz som sa opäť rozhodol oprášiť tento koníček a zaobstaral som si legendu medzi foťákmi - Contax T2.

Takže analóg...

Jo, fotím na film a fotky si budem zakladať do albumov. To je to, čo mi v dnešnom svete digitálnej fotografie chýba. Prídeš k rodičom, starým rodičom, vytiahnu sa albumy staré 30 rokov a spoločne si môžete zaspomínať. Čo budeš ukazovať svojim deťom? Veď ja už ani neviem, kde mám harddisk spred piatich rokov. 

Sleduješ teda popri zamestnaní rapera, hudby, Fortnite a golfe aj trendy vo fotografii?  

Práveže moc nie, no Contax T2 je legenda medzi fotoaparátmi na 35 mm film. Ak si necháš poradiť od ľudí, ktorí sa vyznajú, poradia ti práve tento stoj. V budúcnosti plánujem tú novú generáciu - T3, no zatiaľ som extrémne spokojný. 

Máš v pláne venovať sa fotografovaniu naplno?

Naplno asi nie, ale určite plánujem fotiť naďalej. V bežnom režime, teda keď som doma v Bratislave, na to čas veľmi nemám, preto si foťák beriem so sebou len na cesty.

Všimli sme si už, že ťa ocenili aj známi fotografi. koho v tejto sfére najviac ceníš?

Väčšinou samozrejme tých, s ktorými spolupracujem. Čiže keď na mojom Instagrame uvidíš profesionálne fotky, vždy nájdeš aj tagnutého fotografa a vždy ide o človeka, ktorého cením. Nie je až tak veľa ľudí, s ktorými som ochotný absolvovať shooting. Len s pár ľuďmi sa cítim v ateliéri, resp. pred objektívom pohodlne. 

Na aké fotky sa môžeme tešiť najbližšie?

Určite na fotky z našich ciest po svete, no zatiaľ nechcem úplne prezrádzať, kam sa chystám, keďže mám rád hlavne neobjavené destinácie, kde nie je veľa ľudí. Napríklad v takom Thajsku by si si dnes už vkusné fotky bez ďalších ľudí spravil len ťažko, hehe. 

Domov
Zdieľať
Diskusia