Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2018, 13:50
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vzdal by si sa na celý september sociálnych sietí? Neustále skrolovanie zhoršuje psychický stav mládeže, na čo upozorňuje nová kampaň

ZAUJÍMAVOSTI KAMPAŇ
Uložiť Uložené

Nemali by sme všetok svoj čas tráviť pri počítači a mobile.

Britská charita Royal Public Health Society nedávno predstavila svoju novú kampaň s veľavravným názvom Scroll Free September. Na konci leta by chcela čo najviac mladých ľudí inšpirovať k tomu, aby sa na mesiac vzdali používania sociálnych sietí a existujú dobré dôvody na to, aby si tak urobil aj ty.

Pred začiatkom kampane si charita vo výskume posvietila na efekt sociálnych sietí na mladých ľudí a výsledky zrejme nikoho neprekvapili. Až 47 percent mládeže malo pri odpovedaní na otázky pocit, že by im neprítomnosť na sociálnych sieťach výrazne prospela v oblasti psychického zdravia.

Približne polovica opýtaných mladých ľudí mala rovnaký názor aj na to, či by vypnutie sociálnych sietí malo pozitívny efekt na spánok či medziľudské vzťahy.

Množstvo ľudí má v súčasnosti pocit, že sociálne siete začali ako výborná pomôcka, ale postupom času stratili veľkú časť svojej pozitívne úlohy v medziľudských vzťahoch. Výskum RSPH zistil aj to, že následok sociálnych sietí nie je iba zhoršený spánok.

Vzdal by si sa na celý september sociálnych sietí? Neustále skrolovanie zhoršuje psychický stav mládeže, na čo upozorňuje nová kampaň
Zdroj: tumblr

Najhoršia je podľa správy neustála prítomnosť na Instagrame a Snapchate, kde sa ľudia vedia oveľa rýchlejšie dostať do depresívneho stavu pri sledovaní dokonalých fotografií od cestovateľov či svojich kamarátov, ktorí sa na internete tvária ako bezstarostní ľudia.

Charita vyzvala aj samotné spoločnosti, aby ku mentálnym problémom svojich užívateľov pristupovali zodpovednejšie.

Ak nedokážeš vypnúť sociálne siete úplne, organizácia ti odporúča viacero krokov, ako ich využívanie zredukovať. Pri každej spoločenskej aktivite ako večerné posedenie s kamarátmi nepozeraj na mobil a siete úplne ignoruj.

Odporúčané
Polícia kontroverznú kampaň s trhaním slúchadiel vymýšľala 20 minút. Odborník tvrdí, že mala črty hoaxu Polícia kontroverznú kampaň s trhaním slúchadiel vymýšľala 20 minút. Odborník tvrdí, že mala črty hoaxu 28. augusta 2019, 19:24

Nastav si konkrétny čas, po ktorom už Facebook či Instagram nebudeš kontrolovať a radšej sa lepšie vyspi. Nepozeraj si sociálne siete v škole či v práci, alebo si len zakáž prístup na tieto stránky vo svojej spálni, kde sa máš sústrediť na kvalitný spánok.

Domov
Zdieľať
Diskusia