Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2018 o 23:20
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Čínsku vázu za 500-tisíc eur našla rodina pri upratovaní povaly. Vôbec sa im nepáčila, tak ju rýchlo nechali ohodnotiť a pôjde do dražby

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na povalách sa občas ukrýva poklad, o ktorého existencii človek ani netuší.

Bývanie vo vlastnom dome ponúka oproti bytu viacero výhod. Jednou z nich by mohla byť a potenciálna povala, na ktorej pri upratovaní náhodou narazíš na vzácnu vázu s hodnotou cez 500-tisíc eur. Príbeh ako z rozprávky zažila v posledných dňoch jedna francúzska rodina. Majitelia domu vyšli na povalu, aby ju trochu poupratovali, ale po pár minútach objavili škatuľu s nezvyčajnou vázou.

Už na prvý pohľad mali pocit, že sa pozerajú na kúsok čínskeho porcelánu, o čom svedčili vzory na váze, avšak nemali ani potuchy, na aký zlatý poklad narazili. Neskôr zistili, že vázu spoločne s viacerými artefaktmi pochádzajúcimi z krajín ako Čína či Japonsko odovzdal starým rodičom vo svojom závete ich strýko, lenže babke ani dedkovi sa váza nepozdávala, a tak ju jednoducho zabalili a vyniesli na povalu.

Rodina si spočiatku nebola istá, aký vzácny by porcelán mohol byť. Na všetky otázky dostali veľmi pozitívne odpovede v aukčnej sieni Sotheby’s, kde boli aj pracovníci šokovaní vzácnym nálezom. Malo by ísť o výnimočný exemplár, aký by si momentálne na svete hľadal veľmi ťažko. Váza pochádza z dynastie Čching a mala by pochádzať z obdobia medzi rokmi 1736 až 1795. Aj samotná aukčná sieň skonštatovala, že zberatelia v súčasnosti majú o čínsky porcelán veľký záujem, a preto ľuďom odkazuje, aby prehľadali svoje povaly a s nálezmi sa prišli ukázať do Sotheby’s.



Domov
Zdieľať
Diskusia