Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2018, 14:48
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Posledné fotky 14-ročného dievčatka z Osvienčimu, pri ktorých mrazí. Dobili ju a nakoniec aj zavraždili, aj keď za nič nemohla

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na zločiny z minulosti treba neustále spomínať.

Umelkyňa Marina Amaral sa už dlhé roky venuje kolorizovaniu starých historických fotografií. Neváha ani v momentoch, keď sa jej do rúk dostanú depresívne fotografie priamo z druhej svetovej vojny. V druhej svetovej vojne boli spáchané nepredstaviteľné zločiny proti ľudskosti a tisíce z nich sa odohrali práve v koncentračnom a vyhladzovacom tábore Osvienčim. Aj odtiaľ pochádza fotografia mladej 14-ročnej dievčiny.

Jej meno znelo Czeslawa Kwoka a do Osvienčimu bola odvedená aj napriek tomu, že samozrejme nič nespravila a bola úplne nevinná. Marina si fotografiu mladej Czeslawy na kolorizovanie vybrala preto, aby jej dala šancu rozpovedať príbeh, ktorý ju nakoniec pripravil o život. Umelkyňa verí, že ľudia sa vedia vžiť do príbehov z histórie oveľa jednoduchšie, ak ich majú šancu vidieť farebne.

Fotografie pritom pôvodne vytvoril Wilhelm Brasse, fotograf priamo z Osvienčimu a spomenul si aj na pár chvíľ, v ktorých mal šancu stretnúť sa s ňou. Po príchode do Osvienčimu nerozumela, čo od nej vyžadujú, a tak ju dozorkyňa zmlátila palicou priamo po tvári. Dobité dievčatko si malo potom sadnúť pred kameru a nechať sa odfotografovať. Krátko predtým si vysušila slzy z očí a utrela si zakrvavenú peru, ale na fotografiách je aj tak viditeľná škoda, ktorú dozorkyňa napáchala.

Už nikdy nesmieme dopustiť, aby museli ľudia ako Czeslawa trpieť len preto, že sa narodili do konkrétnej rodiny. Aj toto malé dievčatko v Osvienčime zahynulo bez bližšieho vysvetlenia, a tak nám musí slúžiť ako výstraha pred myšlienkami, ktoré sa v Európe opäť začínajú prebúdzať.

Domov
Zdieľať
Diskusia