Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2018, 14:35
Čas čítania 0:00
Radka T.

Zistilo sa, aké drogy „fičia“ v európskych mestách. Do nelichotivého rebríčka sa dostala aj Bratislava

ZAUJÍMAVOSTI DROGY
Uložiť Uložené

Vedci skúmali, v ktorých mestách i krajinách obyvatelia najviac užívajú kokaín, extázu, speed a pervitín.

Kým niekde je „v kurze“ hlavne párty droga, obyvatelia iných európskych miest siahajú skôr po „snobskom“ kokaíne. A ak by napríklad takí Španieli či Švajčiari zrejme pohrdli pervitínom, v našich končinách je, žiaľ, stále jednotkou na drogovej scéne. To, aké drogy v Európe „fičia“, sa podarilo zistiť z analýz odpadových vôd. Výsledky zverejnilo Európske monitorovacie centrum pred drogy a drogovú závislosť (EMCDDA).

Odborníci zanalyzovali vzorky z odpadových vôd v 56 európskych mestách a 19 krajinách, nechýbalo medzi nimi ani Slovensko, konkrétne Bratislava. Naše hlavné mesto je neslávne známe aj kvôli bytovke prezývanej Pentagon, kde nie je ničím výnimočným vidieť zdrogovaných ľudí či povaľujúce sa ihly. Odhaduje sa, že celkovo EMCDDA získalo údaje od približne 43 miliónov ľudí.

Zistilo sa, aké drogy „fičia“ v európskych mestách. Do nelichotivého rebríčka sa dostala aj Bratislava
Zdroj: Max Pixel

Analýza odpadových vôd, teda toho, čo splachujeme, dokáže prezradiť naozaj veľa. Napríklad aj to, aké drogy sa nachádzajú v moči obyvateľov jednotlivých miest. EMCDDA tak priniesla výsledky analýzy denných vzoriek z odpadových vôd počas jedného týždňa. Analýza sa zamerala na štyri druhy drog - extázu, kokaín, amfetamín a metamfetamín. Na základe toho sa podarilo zistiť aj to, ktoré mesto je akýmsi hlavným mestom danej drogy.

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

V prípade kokaínu je to Barcelona, extázu najviac užívajú v Amsterdame, hlavným mestom amfetamínu alebo aj speedu je holandský Eindhoven a na metamfetamíne si ľudia najviac „fičia“ v nemeckom Chemnitze.

Zistilo sa, aké drogy „fičia“ v európskych mestách. Do nelichotivého rebríčka sa dostala aj Bratislava
Zdroj: flickr.com/Marco Verch

Podľa EMCDDA fungujú v užívaní drog v rámci Európy veľké regionálne rozdiely. Napríklad kokaín sa najviac berie v západnej a južnej Európe, naopak, vo väčšine východoeurópskych miest je jeho užívanie zanedbateľné. Ľudia sa väčšinou nejdú „potrhať“ za metamfetamínom, čiže pervitínom, to však neplatí pre naše končiny. Podľa  EMCDDA je jeho užívanie už „tradične sústredené“ v Českej republike i na Slovensku. Vysoké zastúpenie v rámci užívania metamfetamínu, teda pervitínu, majú aj mestá v Nemecku a do nelichotivého rebríčka sa dostal i Cyprus. Čo sa týka Slovenska, Bratislava sa v rámci rebríčka užívania metamfetamínu ocitla na 6. mieste.

Aj riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica v nedávnom rozhovore pre REFRESHER potvrdil, že z takzvaných tvrdých drog je na prvom mieste najmä pervitín. Naše hlavné mesto však podľa rebríčka predbehli České Budějovice (3. miesto) a Brno (4. miesto). Pervitínom okrem Slovenska, Česka i spomínaného Nemecka či Cypra nepohrdnú ani v Osle.

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

Vedci tiež zistili, že najmä hladiny extázy a kokaínu sa vo väčšine miest prudko zvýšili najmä cez víkend, no to neplatí napríklad pri amfetamíne, ktorého užívanie sa zdalo počas týždňa rozložené rovnomernejšie. Amfetamín sa ukrýva pod označením speed, čo je spoločné označenie psychotropných drog. Štruktúrou sa ponášajú práve na amfetamíny. Ide o povzbudzujúcu drogu, takzvanú náladovku. 

Zistilo sa, aké drogy „fičia“ v európskych mestách. Do nelichotivého rebríčka sa dostala aj Bratislava
Zdroj: Pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia