Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2018, 16:54
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Stephen Hawking tvrdí, že vie, čo sa dialo pred vznikom vesmíru. Bez Veľkého tresku by nikto z nás neexistoval

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Známy astrofyzik odpovedá na jednu z najzáhadnejších otázok vôbec.

Náš vesmír už existuje približne 13,7 miliardy rokov, no čo sa dialo pred samotným Veľkým treskom? Na to v podstate nemáme žiadne dôkazy, ale to ani náhodou nezastavilo známeho astrofyzika Stephena Hawkinga, ktorého si do najnovšej epizódy svojho seriálu Star Talk pozval populárny astrofyzik Neil deGrasse Tyson. Práve téma toho, čo sa dialo pred vznikom vesmíru, bola hlavnou myšlienkou novej epizódy. A Stephen Hawking ponúkol veľmi jednoznačné, jasné a presvedčivé odpovede.

V rámci kvantovej fyziky sa vždy ráta aj so štvrtou dimenziou, ktorou je čas. Myšlienka za tým je jednoduchá. Prvé tri dimenzie nám určujú presnú polohu bodu v priestore, no ako čas plynie, môžu sa meniť aj samotné vlastnosti daného bodu. Alebo jeho okolia. Práve preto vnímajú kvantoví fyzici potrebu zaznamenávať čas ako ďalší faktor určovania charakteristík akéhokoľvek objektu.

Rovnako ako však s Veľkým treskom vznikli aj hlavné tri dimenzie, vznikol podľa Hawkinga aj čas. Pred vznikom vesmíru skrátka nemohlo nič existovať. Čas nielenže neplynul, on ani neexistoval. Pred Veľkým treskom nebol ani čierny priestor plný ničoho. Skrátka, nič neexistovalo. Hawking to počas vysvetľovania prirovnal k našej planéte. Rovnako, ako neexistuje nič južnejšie ako južný pól, nemôže existovať nič dávnejšie než moment, kedy čas vznikol.

Domov
Zdieľať
Diskusia