Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2018, 13:36
Čas čítania 0:00
Radka T.

76-ročná babička brázdi zamrznutým Bajkalom na korčuliach z 2. svetovej vojny. Drsný život by nemenila, ku šťastiu jej nič nechýba

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Babička hovorí, že má všetko, čo potrebuje.

Video, na ktorom 76-ročná ruská babička korčuľuje po zamrznutom Bajkalskom jazere, sa v týchto dňoch stalo hitom internetu. Žena žije v odľahlej oblasti úplne sama, no aj napriek vysokému veku sa dokáže s ľahkosťou presúvať po Bajkale na korčuliach ešte z 2. svetovej vojny.

Pri brehu jazera žije starenka sama, spoločnosť jej robia iba zvieratá na malej farme, o ktorú sa stará. Ľjubov Morechodová je sebestačná a vďaka pravidelnému korčuľovaniu po jazere aj vo forme. Neprekáža ani to, že vyrobené boli ešte v roku 1943. Po jazere sa však starenka nekorčuľuje len tak z kratochvíle. V oblasti totiž neexistuje verejná doprava a ak sa chce niekam dostať, táto možnosť je v tuhej zime najefektívnejšia.

76-ročná babička brázdi zamrznutým Bajkalom na korčuliach z 2. svetovej vojny. Drsný život by nemenila, ku šťastiu jej nič nechýba
Zdroj: www.youtube.com

Starodávne korčule sú dôkazom toho, že kedysi sa veci vyrábali naozaj kvalitne a fungovať dokážu desiatky rokov. Ľjubov na ne nedá dopustiť. Na zimu a tuhé mrazy si zvykla a ak sa potrebuje niekam vybrať, prípadne naháňať zatúlaný dobytok, svojím korčuliarskym umením strčí kohokoľvek do vrecka.

Napokon, na korčuľovanie je zvyknutá od detstva, keď sa práve takýmto spôsobom musela dostať do školy. Štyri kilometre tam a štyri späť. Len na jar a v lete chodila do a zo školy spolu s inými deťmi peši. V dospelosti odišla do Irkutska, no do miesta, kde vyrastala, sa pred niekoľkými rokmi znovu vrátila. Už by ho viac nechcela opustiť, aj napriek tomu, že synovia ju navštevujú iba v lete. Starenka hovorí, že jej nič nechýba a dokonca má energiu upozorňovať turistov, aby si zbierali po sebe odpadky. „Inak by skončili na dne Bajkalu,“ hovorí žena. 

Na tvrdý život v oblasti vzdialenej od Moskvy viac ako 5-tisíc kilometrov si už zvykla a nemenila by. A hoci tam žije už roky, vždy ju dokáže fascinovať okolitá krása. Nečudo, keď Bajkal zamrzne, je to fascinujúci pohľad, ktorý nedokáže omrzieť ani miestnych.  

76-ročná babička brázdi zamrznutým Bajkalom na korčuliach z 2. svetovej vojny. Drsný život by nemenila, ku šťastiu jej nič nechýba
Zdroj: commons.wikimedia.org/Sergey Pesterev
Domov
Zdieľať
Diskusia