Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. januára 2018, 11:55
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Lil Uzi Vert, Cardi B či 6ix9ine. 10 interpretov, ktorí minulý rok vyleteli medzi hviezdy hudobného priemyslu

HUDBA 6IX9INE CARDI B LIL UZI VERT
Uložiť Uložené

Rok 2017 bol bohatý nielen na množstvo slovenskej hudby, ale taktiež zahraničnej, spomedzi ktorej sme vybrali najväčších "skokanov".

Každý, kto sa aspoň trochu vyzná, tak vie, že práve my vám prinášame najzaujímavejšie hudobné novinky pravidelne už od roku 2011. Je síce pravdou, že v posledných mesiacoch uprednostňujeme skôr domácu tvorbu, čo ale samozrejme neznamená našu nevedomosť o zahraničných interpretoch. Svetovú scénu sledujeme a keďže od samého začiatku inklinujeme najmä k žánrom ako hip-hop, rap či r&b, tak aj umelci s danou produkciou tvoria naše playlisty a vždy radi vyhľadávame ďalšie nové mená.

Rok 2017 máme zrejme všetci ešte v živej pamäti, a preto sme sa rozhodli sa za ním ešte na chvíľku poohliadnuť a vybrať 10 mien, ktoré urobili v uvedenom období najväčší skok vo svojich kariérach. Netreba avšak očakávať žiadne alternatívne kapely či elektroniku, keďže ako sme uviedli, tak tento výber bude venovaný inej selekcii hudby. Nebudeme vás už ale zbytočne naťahovať ďalšími omáčkami a radšej sa presunieme k dnes už hviezdnym interpretom, od ktorých môžeme očakávať ešte veľké veci.  


Cardi B

Hneď na úvod máme pripravenú zástupkyňu ženskej rapovej scény, ktorá je na úplne inej úrovni ako interpretky z našich končín a dostáva nemalú pozornosť médií zo všetkých smerov. Rodáčka z Bronxu ide posledné mesiace veľmi tvrdo a okrem jej zatiaľ najväčšieho hitu Bodak Yellow, s ktorým sa dostala aj na čelo rebríčku Billboard 200, má za sebou aj podarenú spoluprácu s Brunom Marsom, G-Eazym alebo A$AP Rockym.

Aby toho ale náhodou nebolo málo, tak v priebehu októbra ju požiadal o roku člen skupiny Migos - Offset. Rok 2017 tak môže excentrická Cardi B považovať za mimoriadne úspešný a my už v najbližšom období uvidíme, aké záležitosti si pre nás pripraví tentokrát.

Jaden Smith

Hovorí sa, že deti slávnych rodičov to majú v živote ľahšie, čo je možno do istej miery pravda, avšak syn Willa Smitha si pozornosť určite zaslúži. Jaden síce už v minulosti vypustil viacero skladieb či dokonca celistvý projekt CTV2, ale nedokázal s nimi preraziť tak, ako by si možno sám predstavoval.

To ale rozhodne nie je prípad albumu s názvom SYRE, ktorý uzrel svetlo sveta 17. novembra a ihneď zaujal. Pozitívny dojem na nás urobili najmä veci ako B, Breakfast s Pretty Flackom na feate, Watch Me či George Jeff. V prípade, že sa k vám uvedené dielo ešte nedostalo a máte radi miešanie rôznych hudobných štýlov a predovšetkým hip-hop, tak to urýchlene napravte.

 

6ix9ine (Teka$hi69)

V poradí tretie meno dnešného zoznamu bude už dobre známe mnohým z vás, a to či už vďaka hudbe alebo škandálu sprevádzajúceho mladého amerického rapera. Za úspechom, respektíve masívnym prerazením Daniela Hernandeza nie je potrebné hľadať žiadneho známeho producenta, ale Michala "Yakshu" Novotného

Práve hlava labelu F*CK THEM vytiahla Teka$hiho na svetlo diania a zaistila mu koncerty v Petrohrade, Paríži, Varšave alebo na HH kempe. Samozrejme, 6ix9ine nie je na scéne prvý rok, ale až hity ako GUMMO, Kooda a POLES1469 s ďalším členom dnešného zoznamu (Trippie Redd) mu zaručili veľký balík peňazí a vystúpenia po celom svete vrátane Slovenska. Hlavné mesto pritom v rámci turné Day69 navštívi 25. marca.

  

Diego (Lil Xan)

V dobe, kedy prostredníctvom platforiem ako Soundcloud alebo Youtube môže byť hviezda zo dňa na deň v podstate každý, je naozaj ťažké zaregistrovať všetkých "nováčikov". Stále ešte len 21-ročnému Diegovi Leanosovi zo slnečnej Kalifornie so to avšak podarilo dokonale. 

Spomedzi všetkých raperov s prívlastkami Lil pred menamipatrí práve Xan medzi tých najlepších a nie nadarmo si ho pod svoje krídla podpísali Columbia Records. Aby sme sa ale vrátili naspäť do témy, tak obrovský nárast popularity priniesol umelcovi s pseudonymom obľúbeného lieku na predpis hit Betrayed, vďaka ktorému prenikol do hitparády Billboard Hot 100. Mimochodom, debutové sólo s názvom Total Xanarchy môžeme očakávať ešte v prvom kvartáli aktuálneho roku. 

P.S. - Ide o videoklip roka?

  

SZA

Druhou a zároveň aj poslednou ženou v dnešnom výbere bude atraktívna speváčka, ktorú sme vám ešte v priebehu posledného leta predstavili aj skrz osobitý článok. Zástupkyňa labelu TDE (Top Dawg Entertainment), ktorému kraľuje Kendrick Lamar, si po rokoch, povedzme, nevýraznej kariéry v tieni slávnejších kolegov zaistila uznanie debutovým albumom CTRL

Precítené hudby, výnimočný hlas, dobre zvolené témy a v neposlednom rade aj zaujímaví hostia prispeli k pozitívnym ohlasom a 3. priečke v rebríčku Billboard 200. Celý projekt nájdete priamo tu a verte nám, že stojí za váš čas a vnímanie. 

  

Daniel Caesar

Kanadský hudobník s talentom a potenciálom, pričom nepochádza z Toronta? Rodák z Ontaria, ktorý v apríli tohto roku oslaví svoje 23. narodeniny a na scéne sa pohybuje priblížne od roku 2014, kedy vydal podarené EP-čko s názvom Praise Break. To síce patrilo podľa periodika Rolling Stone medzi 20 najlepších r&b projektov daného obdobia, ale masovú pozornosť bohužiaľ neprinieslo.

Zlom prišiel ruka v ruke so singlom Get You, ktorý nazbieral už viac ako 22 miliónov prehraní na streamovacích službách a Daniel sa vyšvihol nahor. Práve vyššie menovaná skladba otvára aj debutový album Freudian s veľmi špecifickým zvukom a magickou atmosférou, čo oceníte najmä, ak si dielo vychutnáte v súkromí.

  

Trippie Redd

Novodobý rap si podmanil svet a interpreti podobní Trippie Reddovi doslova valcujú internet a sociálne médiá. Časy sa menia a dnešná mládež už netúži počúvať hudobníkov typu Common či The Roots,  čo do veľkej miery chápeme, takže by bolo veľmi zvláštne, keby sme do daného zoznamu nezaradili obľúbený "sub-žáner".

Tento americký tínedžer, ktorého ste možno zaregistrovali skrz spoluprácu s ešte bláznivejším Teka$him, už má vonku aj albumy A Love Letter to You, respektíve ALLTY 2 a s prvým to dotiahol na slušné 89. miesto v rebríčku Billboard 200.

 

J Hus

Hudobný žáner Grime konečne dostal aj vlastnú kategóriu na platforme Spotify, čo určite teší nielen mnohých Britov, ale taktiež našincov, ktorým danú hudbu priblížili najmä ľudia ako Smack či Gleb. Spomedzi mnohých nováčikov vstupujúcich na scénu sme  vybrali londýnského jazdca BBR (Black Butter Records - Sony Music) s pseudonymom J Hus.

MC miešajúci grime, UK afrobeats, dancehall, rap a r&b nasadil svojím prvým sólom (Common Sense) latku poriadne vysoko, a to nielen po hudobnej, ale taktiež aj po lyrickej stránke. Zrejme vás teda vôbec neprekvapí, ak povieme, že šou mladého Angličana by sme si veľmi radi vychutnali taktiež aj naživo...

P.S. - Mimochodom, medzi obľúbených raperov J Husa patrí napríklad aj 50 Cent, čo by ste zrejme netipovali.

  

Rich Brian (Rich Chigga)

Predposledný interpret v dnešnom článku a v prípade, že máme správne informácie, tak aj najmladší. Brian Imanuel pochádza z Indonézie, konkrétne z Jakarty a hip-hop samotný vníma priblížne od roku 2014, čiže je ovplyvnený najmä novšou vlnou raperov ako Drake alebo Big Sean. Čo je fakt, ktorý nám ani len pri najmenšom neprekáža.

Za všetko hovoria skladby ako Glow Like Dat, ktorá za približne 4 mesiace dosiahla viac ako 40 miliónov vzhliadnutí na Youtube alebo Chaos či banger Crisis s 21 Savage-om.  Na prvý ucelený projekt Chiggu sa môžeme tešiť už začiatkom februára, pričom bude niesť titul Amen a veríme, že pôjde o debut, ako má byť. Čakanie si okrem rotovania známych singlov spríjemnite pohľadom na  Brianovo nakupovanie tenisiek s magazínom Complex.

   

Lil Uzi Vert

Malé vertikálne uzi je len akýmsi bonusom dnešného článku, keďže na scénu plnohodnotne prenikol už v priebehu roku 2016, ale tá pravá vlna hypu ho pohltila až v posledných 12 mesiacoch. Extrovertný čávo s nenapodobiteľným prejavom ovládol leto hitom XO Tour Llif3, vďaka ktorému poriadne namastil vrecká svojmu vydavateľstvu a následne vydal v podstate debut nadväzujúci na mixtape Luv is Rage, čiže LiR 2.

Ide o album roka podľa ľudí využívajúcich Soundcloud a my by sme ho taktiež zaradili medzi to najlepšie, čo v minulom roku vyšlo. O enormnom skoku rapera z Filadelfie svedčí aj okamžité prvenstvo v relevantnom rebríčku Billboard 200. Uvidíme, či sa Lil Uzimu podarí udržať na vrchole dlhšie časové obdobie a nepodlahne sláve alebo nebodaj iným večierkovým dobrotám... 

"You alright
I'm alright
I'm quite alright
And my money's right, yeah"

 


BONUS

6LACK

6LACK pronounced BLACK alebo Ricardo Valdez Valentine je meno, s ktorým sme boli pri zaraďovaní do zoznamu na vážkach. Pýtate sa na dôvod? Pomerne prozaický, nie že by nás r&b spevák a textár z Atlanty dostatočne nezaujal, ale v Spojených štátoch zožal úspech už koncom roka 2016.

Do pozornosti európskych poslucháčovnás nevynímajúc, sa avšak dostal až v roku 2017, a tak myslíme, že je na mieste jeho uvedenie v rámci bonusu. Temné produkcie, atmosférické texty a prejav, ktorý nás miestami vrátil do čias, kedy The Weeknd nebol popová hviezda najväčšieho kalibru. 6LACK mal dokonca v rámci turné po starom kontinente navštíviť aj blízku Viedeň, ale bohužiaľ pre nás, rozhodol sa pre zrušenie z rodinných dôvodov. 

Honorable mentions

Klobúk dole musíme zložiť taktiež aj mnohým ďalším umelcom, ktorí sa do dnešného zoznamu síce "nezmestili", ale ich hudba je kvalitná a veríme, že ich čaká svetlá budúcnosť. Za všetkých môžeme spomenúť mená ako Jorja Smith, Lil Pump, Sabrina Claudio, IDK alebo Dave.  

Anketa:
Ktorý z interpretov je podľa vás skokanom roka?
Cardi B
Jaden Smith
6ix9ine (Teka$hi69)
Diego (Lil Xan)
SZA
Daniel Caesar
Trippie Redd
J Hus
Rich Brian (Rich Chigga)
Lil Uzi Vert
6LACK
Iný
Cardi B
13 %
180 Hlasov
Jaden Smith
7 %
103 Hlasov
6ix9ine (Teka$hi69)
25 %
351 Hlasov
Diego (Lil Xan)
5 %
73 Hlasov
SZA
4 %
50 Hlasov
Daniel Caesar
1 %
19 Hlasov
Trippie Redd
3 %
41 Hlasov
J Hus
3 %
36 Hlasov
Rich Brian (Rich Chigga)
3 %
41 Hlasov
Lil Uzi Vert
21 %
292 Hlasov
6LACK
6 %
81 Hlasov
Iný
9 %
130 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia