Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. decembra 2017, 12:21
Čas čítania 0:00
Radka T.

Podarilo sa zachrániť posledné dva tancujúce medvede, ktoré slúžili len na zábavu. Zvieratá sa teraz zotavujú z psychickej traumy

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Úbohé medvede si toho prežili dosť, konečne dostali šancu na lepší život.

Aj napriek volaní po ochrane a humánnom zaobchádzaní so zvieratami či rôznym zákazom sa stále vyskytujú prípady krutého manipulovania s nimi, a to len kvôli zábave. Na to donedávna slúžili aj medvede v Nepále, no s tým je už, našťastie, koniec.

Kvôli zábave boli v zajatí aj dva medvede Rangila a Sridevi. Podľa organizácie World Animal Protection, ktorá ich zachránila spolu s miestnym inštitútom a políciou, trpeli zvieratá značnou psychickou traumou a stresom. Z toho sa teraz zotavujú. Okrem toho im ich trýznitelia odstránili zuby a prepichli ňufáky horúcou tyčou, aby ich tak mohli držať na reťaziach alebo lanách a vynútiť si ich poslušnosť.

Majitelia tancujúcich medveďov zaostali so svojimi praktikami zrejme v stredoveku, práve vtedy bola takáto zábavka populárna a trvalo to až do 19. storočia. V modernej dobe však nemá týranie zvierat za účelom predvádzania rôznych šou čo robiť. Dokazujú to aj rôzne zákazy vystupovania zvierat v cirkusoch či ich predvádzania v rámci kedysi obľúbených vystúpení alebo atrakcií.

Organizácia upozornila na to, že Rangila a Sridevi boli poslednými dvomi známymi nezákonne tancujúcimi medveďmi v Nepále. Slúžili len na to, aby bavili davy ľudí, no predtým s nimi zaobchádzali ich majitelia mimoriadne kruto. Aby boli medvede poddajné, zvykli sa používať rôzne drsné techniky. Ľahostajní diváci pritom o nich nemali alebo skôr nechceli mať ani tušenia.

„S pomocou miestnej polície sme medvede našli v Iharbari v Nepále vďaka sledovaniu mobilného telefónu majiteľa. Medvede boli mimoriadne zúfalé a vykazovali známy psychickej traumy,“ uviedla organizácia. 

Medvede sa podarilo dočasne umiestniť do nepálskej prírodnej rezervácie. Organizácia však mieni aj naďalej pracovať na záchrane zvierat. Na rade je skoncovanie s krvavými bitkami medzi medveďmi a celkovo ukončenie nezmyselného biznisu s týmito zvieratami.

Domov
Zdieľať
Diskusia