Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2017, 11:07
Čas čítania 0:00
Radka T.

Podarilo sa zachrániť 170 psov, ktoré by inak skončili v polievke. Zvieratá z juhokórejskej farmy dostanú šancu na normálny život

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zvieratá chovali v otrasných podmienkach a plánovali ich zabiť elektrickým prúdom.

Kým väčšina ľudí vníma psy ako svojich priateľov či členov domácností a nedá na ne dopustiť, v niektorých kútoch sveta to tak nemusí byť. Psy vrátane šteniatok niekde čakajú na to, kým skončia v polievke, v otrasných podmienkach a často aj s chorobami. No vďaka organizácii Human Society International (HSI) sa podarilo z jednej juhokórejskej farmy zachrániť pred istou smrťou 170 psov. Tie tak teraz dostanú nádej na normálny a najmä lepší život.

Psy boli umiestnené na farme v meste Namyangju, kde ich plánovali usmrtiť elektrickým prúdom a potom použiť do polievky. Na farme ich držali v špinavých klietkach a nemali žiadnu veterinárnu starostlivosť. Podľa HSI mnoho z nich trpelo infekciami očí, kožnými ochoreniami alebo mali zranené labky, čo im spôsobovalo veľké bolesti. Nachádzali sa tam rôzne plemená vrátane mastifov, chrtov či zlatých retrieverov. Teraz ich v rámci záchrannej akcie zameranej na ukončenie obchodovania so psím mäsom odviezli do Spojených štátov, Británie či do Kanady. 

Na záchrane sa podieľala aj celebrita Pete Wicks. „Vidieť horor na farme bol jedným z najemotívejších zážitkov v mojom živote. Môjho psa Erica milujem celým svojím srdcom a stále som myslel na to, aké hrozné by to bolo, keby na takomto mieste strávil čo len jeden deň,“ vyznal sa. Vyzdvihol aj to, že napriek tomu, čím si psy prešli a aké mali zničené napríklad chvosty, sa chovali priateľsky. Pete teraz vyzýva politikov, aby pomohli HSI tento obchod zastaviť. Farma v Namyangju je však len kvapkou v mori, takýchto miest je len v Južnej Kórei 17-tisíc, kde sa chová za účelom ich konzumácie až 2,5 milióna psov.

Záchrana zúbožených psov určených na pokrm však leží na srdci viacerým ľuďom. Jedným z nich je aj Marc Ching. Američan riskuje svoj život tým, že na vlastnú päsť zachraňuje zvieratá z fariem v Ázii. Odhaduje sa, že každý rok v Ázii zabijú 30 miliónov psov, z toho 10 miliónov v Číne. Tento priemysel je obzvlášť brutálny kvôli mýtusu, že ak psy pred smrťou mučia, ich mäso vraj chutí lepšie.

Na to, aby sa mu podarilo psy zachrániť, sa tvári ako biznismen, ktorý ich chce kúpiť za účelom konzumácie pre trh v USA. Namiesto toho ich však dostane do svojho centra, kde je o zvieratá nielen ukážkovo postarané, ale sa im zároveň hľadá aj nová rodina. Kvôli svojim cestám do Ázie však často čelí nebezpečným situáciám. Do tých sa dostane aj preto, že sa nechá prevalcovať emóciami. Jedného muža raz kvôli tomu kopol do tváre, takže sa dostal do konfliktu s ďalšími. Za záchranu bezbranných psov mu to však stojí. 

Tlak rôznych organizácií aj jednotlivcov zrejme začína mať vytúžený efekt. Majitelia niektorých fariem, ktoré sa podarilo zavrieť, začali na svojich pozemkoch namiesto chovania psov pestovať plodiny a venovať sa humánnemu živobytiu. Záchrana psov a zatváranie fariem je súčasťou širšej stratégie, cieľom je povzbudiť juhokórejskú vládu, aby skoncovala s týmto krutým priemyslom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia