FLAMENDER s príchodom zimy vyšiel s novým jedálnym lístkom a my sme sa nevedeli dočkať našej prvej ochutnávky.
Zvykneš sa prechádzať uličkami centra Bratislavy a rozmýšľať, kde si dáš pod zub niečo naozaj dobré? Ak sa tak najbližšie stane a ty dostaneš chuť na niečo výnimočné, zamier na Laurinskú ulicu, kde leží sympatická reštaurácia, ktorá ťa privíta skutočne kráľovsky!
O reštaurácii FLAMENDER sme písali článok už dávnejšie. Ich zážitková kuchyňa nám ulahodila a vždy sa tam radi vraciame. Hneď ako sme sa dopočuli, že s príchodom zimného obdobia vyšli aj s novým jedálnym lístkom, museli sme prísť vyskúšať všetky špeciality.
Čo znamená flamender?
Ak rozmýšľaš, aký význam sa skrýva pod názvom reštaurácie, predstav si seba ako starého prešporáka preneseného do minulosti, ktorý doslova baží po pôžitkoch v podobe dobrého jedla, kvalitného vína s doprovodom skvelej zábavy. A presne v tomto duchu sa nesie aj atmosféra reštaurácie s jej rovnomenným názvom.
A prečo nám tu tak chutí?
Hovorí sa, že najlepšie varia naše mamy alebo babky. My určite nebudeme protestovať a reštaurácia FLAMENDER sa tiež chcela čo najviac priblížiť k tejto idei. Jedálny lístok je postavený na pôvodných slovenských, rakúskych, českých a maďarských jedlách, ktoré sú doplnené o trendy v gastronómii a starej známej klasike dodajú moderný šmrnc.
Kráľovsky sa najesť vďaka FLAMENDRU už nie je len výsadou kráľov
Okrem toho, že sa ti bude stôl prehýbať pod taniermi s bohatými porciami jedla, obskakovať ťa bude pozorná obsluha, ktorá ti poradí najväčšiu špecilitu z ponuky.
„Nový jedálny lístok kombinuje tradičné s moderným, prináša punc gastronomickej inovatívnosti a nadväzuje na to najlepšie, čo kuchyne dunajského regiónu od nepamäti ponúkajú. Naši hostia v ňom nájdu rakúsku národnú špecialitu Tafelspitz, pre ktorú je typické trojchodové servírovanie,“ uviedol Peter Petráš, Executive Chef reštaurácie FLAMENDER.
Pravý Tafelspitz sa pripravuje z hovädzej kvetovej špičky a bol dokonca obľúbeným jedlom cisára Františka Jozefa I., vďaka ktorému sa preslávil aj za hranicami Rakúska. Vo FLAMENDRI nám ho naservírovali v bielych rukavičkách a my sme sa cítili ozaj ako na tróne. Ak si aj ty podobný mäsožravec ako sme my, mal by si si tento pôžitok prísť vychutnať.
„Tradične sa najskôr hosťom podáva silný vývar, následne chuťovka so špikom a ako tretí chod mäso nakrájané na plátky s prílohami. K nim v našom dunajskom regióne už od nepamäti patrí blanšírovaný kel, restované zemiaky s cibuľkou, čerstvý dusený špenát, jablkový a žemľový chren a pažítkový dresing.“
Svoj priestor v novom jedálnom lístku však nedostali len “novinky“, ale aj špeciality, ktoré stálym hosťom reštaurácie mimoriadne zachutili. Patria k nim Tekvicové rizoto s kozím syrom či Dusené bravčové líčka so špaldovými bryndzovými haluškami. My sme si zasa pochutili na Hubovej polievke, ktorá nám naše hladné žalúdky zasýtila skoro rovnako ako hlavný chod.
„Dnes majú ľudia možnosť vybrať si zo širokého spektra chutí celého sveta. My vo FLAMENDRI vyznávame tradičné hodnoty kuchýň dunajského regiónu,” dodal Peter Petráš.
Na záver sme si nemohli odpustiť dezerty ku kávičke, ktoré silno konkurovali domácim pochúťkam z dielne našich starých mám. Napučané koláčiky preliate horúcou čokoládou a malinovým sorbetom dali skvelú bodku za týmto kráľovským obedom.
Veríme, že sa ti po našom článku začali hneď zbiehať slinky a pokiaľ budeš nabudúce s prázdnym bruchom rozmýšľať, kam na skvelý obed či večeru, dúfame, že s naším tipom budeš spokojný.
Viac info nájdeš na ich web stránke, Facebooku alebo Instagrame.
Dobrú chuť!