Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2017, 16:55
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Nepočujúci Bratislavčan Patrik: Na Uberi vidím veľké výhody a tiež dobré podmienky pre vodičov (Rozhovor)

REFRESHER UBER
Uložiť Uložené

Aplikácia Uber dáva možnosť nepočujúcim vodičom stať sa jej plnohodnotnou súčasťou.

Vďaka moderným technológiám majú aj sluchovo znevýhodnení ľudia možnosť stať sa vodičmi vďaka aplikácii Uber, čím získajú nielen novú možnosť integrácie do spoločnosti, ale aj flexibilnú pracovnú príležitosť. Mnohí z vás už určite počuli o tom, že revolučná dopravná služba fungujúca cez aplikáciu ponúka nepočujúcim možnosť stať sa jedným z vodičov a to bez akéhokoľvek znevýhodňovania

Keďže by sme radi túto myšlienku šírili ďalej, rozhodli sme sa osloviť jedného z vodičov, ktorý nám veľmi ochotne odpovedal na otázky týkajúce sa jeho práce. Dozvieš sa, čo všetko je potrebné absolvovať aj to, ako ľudia nepočujúcich šoférov vnímajú. V konečnom dôsledku bude pre mnohých inšpiráciou a snáď aj motiváciou. Tak teda poďme na to. 

Ahoj, Patrik. Na úvod nám prosím prezraď, niečo viac o sebe.

Ahoj, moje meno je Patrik, som rodený Bratislavčan a od narodenia som nepočujúci. Medzi moje záľuby patrí hlavne šoférovanie, spoznávanie ľudí a sveta a tiež šport.

 

Ako si sa o aplikácii Uber dozvedel?

Bol som vonku s kamarátom a ten mi spomenul spoločnosť Uber, kde si vodič dokáže jednoducho a flexibilne privyrobiť a získať tak extra príjem navyše. Hneď som si doma preštudoval webovú stránku Uberu a začal som si vybavovať všetky doklady, ktoré Uber vyžaduje. Nakoniec sa mi podarilo do aplikácie zaregistrovať a začal som jazdiť.

 

Príchod tejto aplikácie mnohí označujú za revolúciu v doprave. Vnímaš to tak aj ty?

Áno, určite s tým môžem jedine súhlasiť. Aplikácia Uber je veľmi jednoduchá a bezpečná pre obe strany, cestujúci si objedná odvoz kliknutím v telefóne a následne je spárovaný s najbližším vozidlom, čo je naozaj efektívne. Uber je tiež skvelá možnosť pre vodiča, ktorý si týmto spôsobom dokáže privyrobiť a sám si určuje, kedy sa do aplikácie zapne.

Nepočujúci Bratislavčan Patrik: Na Uberi vidím veľké výhody a tiež dobré podmienky pre vodičov (Rozhovor)
Zdroj: Uber

 

Prečo si sa ty osobne rozhodol jazdiť a čo ti to prináša?

Od detstva milujem autá a veľmi ma baví šoférovanie. Na Uberi vidím veľké výhody a tiež dobré podmienky pre vodičov, napr. odo mňa nevyžadujú telefonovanie. Pri šoférovaní veľmi rád spoznávam ľudí (cestujúcich) a neustále tak získavam nové skúsenosti. Taktiež sa vďaka tejto aplikácii dostávam na také ulice a miesta, kde som ešte nikdy nebol a pritom žijem v Bratislave od narodenia. Aj to sú dôvody, prečo som spoločnosti Uber za takúto možnosť a príležitosť pre nepočujúcich veľmi vďačný.

Odporúčané
5G, Instagram či Tesla. Toto boli najzásadnejšie technológie druhej dekády 5G, Instagram či Tesla. Toto boli najzásadnejšie technológie druhej dekády 26. januára 2021, 12:34

Samotné rozhodnutie spoločnosti Uber dať možnosť dodatočného príjmu aj ľuďom so sluchovým postihnutím je nám všetkým veľmi sympatické a určite ho berieme všetkými desiatimi. Ak by bolo podobných iniciatív viac, pomohlo by to komunite nepočujúcich?

Áno, určite by to pomohlo, pretože veľa nepočujúcich má, bohužiaľ, problém uplatniť sa na pracovnom trhu a nájsť si dôstojný zdroj príjmu. Ak by bolo podobných možností viac, určite by to bola obrovská pomoc nielen s ohľadom na získanie dodatočného príjmu pre nepočujúcich, ale tiež by to prispelo k lepšiemu prepojeniu sveta nepočujúcich a počujúcich.

 

Sú podľa teba Slováci, resp. Česi tolerantní voči nepočujúcim vodičom?

Je to veľmi individuálne, občas sa stane, že nastúpi menej príjemný človek, väčšinou sú však sympatickí. Niektorí cestujúci boli prekvapení, že po nich prišiel nepočujúci vodič a mali strach, či budem šoférovať v poriadku, nepočujúci pritom patria k najbezpečnejším vodičom na cestách. Niektorí ľudia si neuvedomujú, že sme rovnakí ako bežní ľudia okrem toho, že nepočujeme. Vo všeobecnosti sa však vždy viem cestujúcim prispôsobiť a rešpektujem ich.

 

Máš nejaký nezabudnuteľný či už vtipný alebo bizarný zážitok s Uberom počas tvojich jázd?

Doteraz mám len samé príjemné skúsenosti. Mám napríklad zážitok, keď mi jedna cestujúca doniesla do auta psíka, ktorý bol veľmi zlatý, chvíľu som sa s ním zahral a potom som ho odovzdal jej synovi. Celé to bolo veľmi milé a príjemné.

 

Zvyknú cestujúci využívať možnosť komunikácie prostredníctvom chatu?

Je to rôzne, niekedy sa mi stáva, že po príchode na miesto čakám na cestujúceho, vtedy zvyknem využiť chat v aplikácii Uber. Existuje tam aj možnosť zavolať, tú však nevyužívam. Stalo sa mi však aj to, že sa mi s cestujúcim cez chat nepodarilo spojiť.

 

Z tvojej pozície určite môžeš motivovať ostatných nepočujúcich záujemcov, ktorí majú možno strach začať, takže na záver ešte priestor pre teba.

Je skvelé, že vďaka moderným technológiám, ktoré aplikácia Uber reprezentuje, majú aj nepočujúci takúto možnosť privyrobiť si. Je len potrebné nabrať na začiatku odvahu, vedieť dobre šoférovať, slušne sa správať a nemať strach. Ak splníte všetky požiadavky, nie je žiaden problém stať sa vodičom cez Uber a celý proces registrácie do aplikácie je veľmi jednoduchý a bezproblémový. Zo začiatku to nebolo úplne ľahké, ale postupne som získal dobrý prehľad o meste a dnes sa už orientujem bez problémov. Túto možnosť odporúčam všetkým, ktorí splnia podmienky, majú auto, voľný čas, potrebujú si privyrobiť alebo chcú spoznávať nových ľudí :).

Nepočujúci Bratislavčan Patrik: Na Uberi vidím veľké výhody a tiež dobré podmienky pre vodičov (Rozhovor)
Zdroj: Uber
Domov
Zdieľať
Diskusia