Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2017, 13:45
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Magické huby bojujú proti depresiám a znižujú úzkosť. Ich prospešnosť zrejme nekončí len pri veselých náladách

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Požívanie psilocybínu robí zázraky.

O použití magických húb v zdravotníckej oblasti sa debatuje už poriadne dlhú dobu, pretože viacero od seba nezávislých štúdií preukázalo, že v hríboch obsiahnutá látka môže mať pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Psilocybín, ktorý je v magických hubách tou účinnou a zaujímavou látkou, sa znovu preukázal byť užitočným pri riešení ľudských chorôb, či už fyzických alebo psychických. Tentokrát si však psychoaktívna látka psilocybín podala depresiu a úzkosť.

Vedci z Imperial College London si k sebe pozvali desiatky subjektov, ktoré mali dlhodobé problémy s depresiami. Zapojení ľudia si pred požitím prvej dávky psilocybínu prešli výživnou psychologickou terapiou, magnetickou rezonanciou a následne vyplnili zložitý dotazník. Neskôr sa o sedem dní vrátili po druhú dávku účinnej látky obsiahnutej v hubách. Po čase si opäť prešli rozhovorom s expertmi i vypĺňaním dotazníku. Nechýbalo ani porovnanie výsledkov z magnetickej rezonancie.

Magické huby bojujú proti depresiám a znižujú úzkosť. Ich prospešnosť zrejme nekončí len pri veselých náladách
Zdroj: Arp

Výsledky sú veľmi jednoznačné. Už po prvom požití psilocybínu mali subjekty pocit, že sa cítia uvoľnenejšie a stúpajú na duchu. Porovnanie z magnetickej rezonancie zasa odhalilo menší tok v oblasti mozgu, ktorý sa priblížil z nadmerných množstiev na priemerné. Rôzne oblasti mozgu so sebou intenzívnejšie komunikovali a v priemere 19 z 20 subjektov prehlásilo, že sa po dvojitom požití látky cítia omnoho lepšie. Pozitívne príznaky psilocybínu vydržali až päť týždňov. Podľa vedcov to znamená, že by látka mohla byť použitá ako prvotné nakopnutie pri depresívnych a úzkostných stavoch. Ide vôbec o prvý raz, kedy sa preukázalo spojenie medzi psilocybínom a depresívnymi stavmi. Aktuálne je na pláne test zopakovať aj na rizikových pacientoch. 

Domov
Zdieľať
Diskusia