Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. októbra 2017, 10:36
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Po masle by malo výrazne zdražieť aj pečivo. Na cenu chleba a rožkov bude mať vplyv zvýšenie poplatkov za prácu v noci

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zatiaľ sa nové nariadenia nepremietli do praxe, no pre veľa malých pekárenských prevádzok môže byť novinka doslova likvidujúca.

V pekárenskom odvetví na Slovensku pracuje aktuálne viac než osemtisíc ľudí, ktorí sa každodenne starajú o to, aby sme už v skorých ranných hodinách mali k dispozícii na pultoch reťazcov čerstvé pečivo. Mnohí z nás si pri jeho nákupe ani neuvedomujú, že za každým jedným bochníkom stojí ľudské úsilie a práca v noci. A práve tu nastáva kameň úrazu, keďže vláda prednedávnom avizovala, že bude zvyšovať príplatky za prácu v noci a počas víkendov. Pochopiteľne sa táto novinka dotkne práve pekární, pričom už teraz vieme, že pre niektoré menšie prevádzky to bude doslova likvidujúce. Prípadná ďalšia existencia bude stáť malých podnikateľov až 18 miliónov eur.

Pre lepšiu predstavu, v slovenských pekárňach zamestnanci odpracujú v noci až 43 percent celkového času. Aby toho nebolo málo, majitelia pekární budú musieť bojovať aj so zvyšovaním minimálnej mzdy, čo sa už pochopiteľne nedá zvládať z vlastných zdrojov a reakciou by malo byť práve zvyšovanie cien. Terajšie odhady hovoria o približne 26 centoch za chlieb v prípade, že by sa odoberatelia nechceli vzdať stanovenej kvality a čerstvosti. Pochopiteľne sa aj v tomto obore dá uberať na nákladoch, no v konečnom dôsledku to opäť pocítime len my. Nuž, všetko nasvedčuje že ani ten chlebík s maslom už nikdy nebude ako predtým. 

Po masle by malo výrazne zdražieť aj pečivo. Na cenu chleba a rožkov bude mať vplyv zvýšenie poplatkov za prácu v noci
Zdroj: pixabay.com
Domov
Zdieľať
Diskusia