Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. septembra 2017, 16:51
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Peter Sagan po tretíkrát za sebou vyhral Majstrovstvá sveta v cyklistike! Fenomenálny hetrik zaknihoval v nórskom Bergene

ŠPORT PETER SAGAN
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Majstrovstvá sveta v Bergene prekvapili perfektnou atmosférou.

Do nórskeho Bergenu sa aj Slováci vedia dostať celkom jednoducho vďaka pravidelným zlacneným letenkám za pár desiatok eur a práve na konci septembra by si tam našich obyvateľov našiel viac ako zvyčajne, pretože sa v Nórsku konajú Majstrovstvá sveta v cyklistike. Slovenský tím tento rok pozostáva až zo šiestich jazdcov, na ktorých čele samozrejme stojí Peter Sagan, a práve Peťa sledoval celý svet v snahe získať ako vôbec prvý cyklista v histórii tri tituly majstra sveta po sebe. Po úspechu v Richmonde a katarskej Dohe prišiel Peťo do Nórska síce s veľkým očakávaním, ale trochu ho pribrzdila choroba. Minulý týždeň ho pobolievalo hrdlo a bolo otázne, či sa Slovák dokáže dať dokopy, avšak napokon sa mu to podarilo a spoločne so svojimi kolegami bol pripravený na hromadnom štarte v Bergene.


Peter Sagan nastúpil do boja o tretí majstrovský titul vo veľkom štýle, pretože si ani len nešiel pozrieť trať, čo pri ňom nie je nič nezvyčajné, a spoliehal sa na aktuálne dianie na trati. Z pozície najväčšieho favorita celých pretekov nemal ľahkú úlohu udržať sa v pelotóne, ktorému už krátko po štarte ušla jedna skupina a onedlho si vybudovala až 10-minútový náskok, čo najskôr niektorých fanúšikov prekvapilo a báli sa, že balík už odtrhnutých jazdcov nedobehne. Okrem úniku sa však v úvodnej časti celých pretekov nič zaujímavé nestalo, a tak sa skvele pozeralo aspoň na perfektnú atmosféru v Bergene, kde bolo uzatvorené prakticky celé centrum mesta a problémy mali aj novinári, ktorí sa potrebovali premiestňovať z hotelov do cieľa.


Pelotón približne 85 kilometrov pred koncom pretekov pohltil odvážny únik zo začiatku a následne sa jazdci na chvíľku udržali po hromade, lenže onedlho sa na čelo dostal Tim Wellens a od pelotónu sa odpútala ďalšia početná skupina, zatiaľ čo Peter Sagan sa nenápadne udržiaval v strede pelotónu a išiel si svoje vlastné preteky. Jeho kolegovia zo slovenského tímu na tom boli oveľa horšie, pretože Kolář, Čanecký aj Baška strácali sily a jazdili na samotnom konci balíka. Už 50 kilometrov pred koncom sa v hlavnom balíku utvárali väčšie rozostupy a o ďalších 10 kilometrov neskôr mala vedúca skupina stále náskok až 40 sekúnd, pričom Peter Sagan bol stále v pelotóne a do cieľa zostávalo dostatok času na to, aby pelotón skupinu v úniku dostihol.

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš Petra Sagana? Toto sú jeho najznámejšie výroky KVÍZ: Ako dobre poznáš Petra Sagana? Toto sú jeho najznámejšie výroky 15. júla 2022, 10:30

Po prekročení 40 kilometrovej hranice sa do nepríjemného pádu dostali jazdci z Kolumbie a Talianska, takže na trať musela vyraziť až sanitka, ale nič vážne sa podľa všetkého nestalo a ľudia na sociálnych sieťach aj priamo v Bergene aj naďalej žasnú nad tým, akú veľkú fanúšikovskú podporu majú v Nórsku Slováci na čele s Petrom Saganom. Sagana pritom nepodporujú len naši obyvatelia, ale aj hromada ľudí z celého sveta podporujúca momentálne zrejme najpopulárnejšieho cyklistu na celej planéte. Menej ako 30 kilometrov pred koncom pelotón takmer pohltil aj druhý väčší únik a v popredí sa na chvíľu objavil aj Peter Sagan, ktorý strategicky čaká na kroky svojich súperov. Peťo sa už musí spoliehať najmä na seba, pretože viacerí slovenskí reprezentanti odstúpili, a spoločnosť mu robí už len jeho brat Juraj.


Na konci preteku nórskym usporiadateľom vypadli kamery, a tak diváci netrpezlivo čakali na hranicu 1 kilometra, kde sa pelotón objavil pokope. Peter Sagan sa dlho držal na treťom mieste, takže vo výbornej pozícii, a napokon si to o titul majstra sveta rozdal s Kristoffom, ktorého porazil vďaka rozdielu približne 20 centimetrov. Nikto sa však nebude pýtať na to, o koľko centimetrov Sagan vyhral, pretože Sagan je nepochybne najväčším fenoménom dnešnej cyklistiky.

Domov
Zdieľať
Diskusia