Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. augusta 2017, 12:44
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Keňa zakázala predaj aj používanie tašiek z plastu. Kto tak urobí, hrozí mu až niekoľkoročný pobyt za mrežami

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Správny krok.

Prímorský štát z východnej Afriky prijal nový zákon, prostredníctvom ktorého hodlá chrániť naše krehké životné prostredie. Prísnym zákazom výroby, predaja aj používania takzvaných igelitových tašiek chce Keňa zastaviť znečisťovanie nielen Indického oceánu, píše web týždenníka Trend, kde je zároveň spomenutý aj trest pre každého, kto ho odmietne rešpektovať.

Ak by tak predsa len niekto z miestnych spravil, hrozí mu buď pokuta vo výške 40-tisíc amerických dolárov (asi 33-tisíc eur) alebo v tých horších prípadoch obmedzenie slobody, a to na dobu až 4 rokov, čo rozhodne nie je málo. Najmä ak zoberieme do úvahy fakt, že tu hovoríme o taškách z plastu, ktoré u nás využívame predovšetkým pri nákupoch potravín.

"Pokiaľ by sme v tom pokračovali, okolo roku 2050 bude v oceáne viac plastu ako rýb," uviedol na margo regulácie jeden z odborníkov na morský odpad, Habib El-Habr.

Na presadenie jedného z najtvrdších protiplastových zákonov čakali približne 10 rokov. Po jeho schválení sa Keňa pridala k ďalším 40 krajinám, kde majú v platnosti veľmi podobné regulácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia