Špekáčiky sú klasika, no čo tak skúsiť niečo nové?
S príchodom letných prázdnin prichádza aj čas dlhých teplých večerov, vysedávania s kamošmi či rodinou a oblečenia zadymeného od ohňa. Letné opekačky sa, samozrejme, nezaobídu bez dobrého jedla. Špekáčiky, hermelín či štipľavé klobásky sú klasikou, na ktorú ani my nedáme dopustiť.
Čo však tento rok skúsiť niečo nové? Niečo, čo poteší chuťové bunky tvojich kamošov aj rodiny. Vyskúšať môžeš napríklad hamburger s kozím syrom, grilovaný syr halloumi s batátmi a figami alebo chrumkavú pražmu s feniklovým šalátom. Výsledok ťa rozhodne nesklame.
Hamburger s kozím syrom
Budeš potrebovať:
- 500 g mletého mäsa
- morskú soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- čerstvý rozmarín
- 250 g majonézy Mikado
- 1 hrsť sušených paradajok v oleji Baresa
- 1 lyžica sterilizovaných kapár Freshona
- 6 sedliackych žemlí
- 70 g šalátu insalatina
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 1 štipľavú papričku
- 100 g kozieho syra Chêne d´argent
+ 2 grilovacie panvice a špáradlá alebo špajdle
Ako na to?
Mäso osoľ, okoreň, pridaj k nemu pár kvapiek olivového oleja a nadrobno nasekaný rozmarín. Dôkladne premiešaj. Z mäsovej zmesi následne vytvaruj 6 fašírok. Rozpálenú grilovaciu panvicu pokvapkaj olivovým olejom a hamburgerové mäso na nej opeč z oboch strán do zlatohneda tak, aby zostalo v strede šťavnaté.
Kým sa mäso opeká, priprav si majonézu. Zmiešaj ju s nadrobno nasekanými sušenými paradajkami a celými kaparami. Nakoniec ju dochuť štipkou soli a korenia. Dôkladne premiešaj.
Sedliacke žemle prekroj a opeč ich dozlatista na druhej grilovacej panvici s trochou olivového oleja. Spodnú aj vrchnú časť žemle potom potri majonézou. Na spodnú časť polož lístky insalatiny, na ne lahôdkovú cibuľku a štipľavú papričku (z ktorej vopred odstráň semienka) nakrájané na tenké prúžky, opečené mäso a kúsok kozieho syra. Prikry vrchnou časťou žemle a nakoniec spoj špáradlom.
Grilovaný syr halloumi s batátmi a figami
Budeš potrebovať:
- 2 veľké batáty
- soľ Belbake
- mleté čierne korenie Mikado
- olivový olej Primadonna
- 4 figy
- šťavu z 1 citróna
- 200 g ríbezlí
- 2 hrste farebného šalátu (Lollo Rosso, Lollo Biondo)
- 4 plátky syra halloumi Eridanous
- čerstvú bazalku
Ako na to?
Očistené batáty nakrájaj na plátky, dochuť soľou, čiernym korením a olivovým olejom. Následne ich ugriluj na rozpálenom grile z obidvoch strán dozlatista. Medzitým si umy figy, zbav ich stopiek, prekroj na polovice a pridaj k batátom na gril.
Ugrilované batáty prelož do misky a ochuť citrónovou šťavou a olivovým olejom. Pridaj očistené ríbezle, ugrilované figy a šalát nakrájaný na menšie kúsky. Všetko zľahka premiešaj.
Tenké plátky syra halloumi osoľ, okoreň a pokvapkaj olivovým olejom. Sprudka griluj na rozohriatom grile z obidvoch strán.
Plnená paprika s balkánskym syrom a olivami
Budeš potrebovať:
- 1 cibuľu
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 štipľavé papričky
- olivový olej Primadonna
- morskú soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý tymian
- 150 ml bieleho suchého vína
- 2 konzervy krájaných lúpaných paradajok Freshona
- 500 g mletého mäsa mix
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 2 hrste olív bez kôstok Baresa (zelené a čierne)
- 100 g balkánskeho syra Pilos
- 4 červené špicaté papriky
- cmarový chlieb
Ako na to?
Cibuľu, 3 strúčiky cesnaku a 1 štipľavú papričku, z ktorej vopred odstráň semienka, nadrobno nakrájaj a dozlatista orestuj na rozohriatom oleji. Osoľ, okoreň a pridaj nasekaný tymian. Následne prilej víno a paradajky z konzervy. Všetko spolu var na miernom ohni približne 20 minút.
Kým sa omáčka varí, priprav si náplň. Vo väčšej miske dôkladne premiešaj mleté mäso s nadrobno nakrájanou bielou časťou lahôdkovej cibuľky, 3 strúčikmi cesnaku a štipľavou papričkou bez semienok. Pridaj natrhané olivy, nasekaný tymian a nalámaný syr. Zmes osoľ a dochuť korením.
Papriky umy, odrež vrchnú časť so stopkou a opatrne z nich odstráň semienka. Naplň ich mäsom. Do zapekacej misy potom nalej pripravenú paradajkovú omáčku a na ňu poukladaj plnené papriky. Pokvapkaj ich olivovým olejom a ulož na rozpálený gril.
Kým sa grilujú papriky, môžeš si pripraviť bruschety na servírovanie. Chlieb nakrájaj na krajce, ktoré po oboch stranách opeč na rozpálenej panvici či grile s olivovým olejom. Nakoniec ich potri strúčikom cesnaku.
Grilovaná pražma s feniklovým šalátom
Budeš potrebovať:
- 2 pražmy zlaté
- 1 citrón
- čerstvý rozmarín
- olivový olej Primadonna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 200 g cherry paradajok
- 1 červenú cibuľu
- 1 fenikel
- šťavu z ½ citróna
- 1 hrsť čiernych olív bez kôstok Baresa
- 1 hrsť zelených olív bez kôstok Baresa
- čerstvú bazalku
- čerstvú mätu
Rybu očisti, naplň mesiačikmi citróna a rozmarínom. Z oboch strán ju potri olejom, potom ju osoľ, okoreň a griluj v rozpálenom grile do zlatohneda približne 10 minút. V polovici času grilovania rybu obráť.
Kým sa ryba pečie, v miske zmiešaj nakrájané cherry paradajky, tenké plátky červenej cibule a feniklu, všetko pokvapkaj šťavou z citróna a pridaj olivy. Šalát dochuť soľou a korením, polej olejom a nakoniec posyp nahrubo nasekanou bazalkou a mätou.
Šťavnaté hovädzie fašírky s bryndzovým dipom
Budeš potrebovať:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 1 vajce
- 2 lyžice strúhanky Belbake
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvý rozmarín
- olivový olej Primadonna
- ½ zeleru
- 4 mrkvy
- 4 petržleny
- čerstvý tymian
- 250 g kyslej smotany Pilos
- 125 g bryndze Slovenskô
- čerstvú pažítku
Ako na to?
Mleté mäso osoľ a okoreň podľa chuti. Pridaj vajce, strúhanku, nadrobno nasekanú lahôdkovú cibuľku, cesnak a rozmarín. Dôkladne premiešaj a polej olejom. Zo zmesi vypracuj fašírky, ktoré následne pokvapkaj olejom.
Oblanšírovanú koreňovú zeleninu (zeler, mrkvu, petržlen) pokvapkaj olejom, dochuť soľou, korením a čerstvým tymianom. Zeleninu aj fašírky potom opeč na rozpálenom grile. Mäso opekaj približne 8 minút a zeleninu do chrumkava.
Kým sa mäso a zelenina grilujú, môžeš pripraviť dip. V mise si zmiešaj kyslú smotanu, bryndzu, soľ, korenie a nasekanú pažítku. Šťavnaté hovädzie fašírky servíruj s bryndzovým dipom a grilovanou zeleninou.