Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júla 2017, 10:55
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Lovci zabili už aj syna svetoznámeho leva Cecila, ktorého zastrelil americký zubár. Xanda zomrel neďaleko miesta, kde aj jeho otec

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Obeťou lovcov sa stalo ďalšie vzácne zviera.

Na začiatku leta v roku 2015 svetovými médiami otriasol škandál, pretože v národnom parku Hwange v africkom Zimbabwe zastrelil americký zubár Walter Palmer vzácneho leva Cecila. Cecil patril medzi najpôsobivejšie levy v oblasti a hrdil sa svojou tmavou hrivou, avšak Walter Palmer si za svoj lov v roku 2015 zaplatil približne 60-tisíc eur, získal potrebné povolenia a ľudia ho mohli súdiť len na základe morálky. Vtedy 12-ročný lev bol súčasťou výskumného projektu Oxfordskej univerzity a Palmer sa dokonca na niekoľko týždňov po jeho smrti musel ukryť, pretože mu ľudia z celého sveta posielali výhražné správy a hrozili mu dokonca smrťou. Cecil za sebou v parku zanechal niekoľko potomkov, ktoré sa mu podarilo splodiť s troma levicami, celkovo mal až sedem ratolestí. Päť z nich bolo samíc a dvaja z nich boli zase samci, avšak zo Zimbabwe prišli teraz smutné správy, pretože obeťou takzvaného big-game huntingu, čiže legálneho lovu, sa stal aj Cecilov 6-ročný syn Xanda.

Xanda zomrel neďaleko miesta, kde skonal aj jeho otec, a zatiaľ nie je známe, kto stojí za jeho smrťou. Výskumníci z Oxfordskej univerzity sa o smrti Cecilovho syna dozvedeli vďaka tomu, že lovci našli na mŕtvom levovi obojok a vedúci skupiny Richard Cook, ktorý je považovaný za etického lovca, ho priniesol na výskumnú stanicu, aby o jeho úmrtí upovedomil odborníkov. Lov bol aj v tomto prípade legálny a Xanda mal viac ako šesť rokov, takže jeho skupina neporušila žiadne regulácie, ale smutným faktom zostáva, že jeho smrť sa ani odohrať nemusela. Jeho skupina sa často pohybovala aj mimo hraníc národného parku, kde im hrozila práve nešťastná smrť kvôli lovcom, a tak chcú odborníci presadiť aj vytvorenie takmer 5-kilometrovej ochrannej zóny.


Domov
Zdieľať
Diskusia