Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2017, 15:45
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Chorvátsko prišlo o značný kus mora. Susednej krajine pripadne poriadny kus dovolenkármi obľúbených vôd

ZAUJÍMAVOSTI CHORVÁTSKO DOVOLENKA MORE
Uložiť Uložené

Obľúbená turistická destinácia prehrala súdny spor.

Obľúbené Chorvátsko dnes prišlo o poriadne veľký kus mora. Jeho malý sused Slovinsko si totiž už od roku 1991 nárokuje viac mora, ako má k dispozícii v súčasnosti. V tom roku sa totiž odtrhlo od Juhoslávie, no pridelený mu bol len veľmi malý kúsok mora, ktorý navyše nemá prístup k medzinárodným neutrálnym vodám. Vyše 25 rokov trvajúci spor medzi Chorvátskom a Slovinskom o značný kus mora však dneškom vyvrcholil rozsudkom súdu v Haagu.

Časť Piranského zálivu a viacero vzdialených vôd pripadne Slovinsku. Chorvátsko súhlasilo, že sa vzdá vonkajších vôd, no na oplátku zasa chcelo až polovicu Piranského zálivu. Obe strany sa v tej dobe dohodli, no chorvátsky parlament prehlásil, že na stratu značnej časti mora nakoniec nepristúpi. Časť chorvátskej vody tak pripadá Slovinsku, väčšina však ostáva Chorvátom, slovinské plavidlá cez ne budú môcť bezproblémovo plávať.

Chorvátsko prišlo o značný kus mora. Susednej krajine pripadne poriadny kus dovolenkármi obľúbených vôd
Domov
Zdieľať
Diskusia