Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2017, 10:59
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Muž objavil vikinský poklad a štát mu za to vyplatil 2,4-milióna eur. Urobil dobre, že sa významný nález nepokúsil zatajiť a predať sám

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Derek svoj objav hneď nahlásil úradom.

Ak by si niekedy niečo našiel ležať na chodníku, alebo by si napríklad objavil poklad pod zemským povrchom, utekal by si na úrady oznámiť to? Na Slovensku sa už traduje, že štát by ti najradšej zhabal všetko, čo by bolo možné, ale to nebol prípad Dereka McLennana zo Škótska, ktorý ešte v roku 2014 vďaka svojmu detektoru kovo narazil na jeden z najvýznamnejších vikinských pokladov, aké sa kedy na území tejto krajiny našli. Samotný poklad obsahoval viac než 100 predmetov, od náramkov cez prstene až po kresťanský kríž a aj keď vtedy mohol Derek všetko zajatiť a pokúsiť sa jednotlivé kúsky predať niekde na čiernom trhu, okamžite sa rozhodol osloviť úrady a všetko im odovzdal.

Je síce pravdou, že špeciálnemu úradu zaoberajúcemu sa archeologickými predmetmi trvalo takmer tri roky, kým vyriekol výsledok svojho šetrenia, ale Derek sa napokon dočkal a Škótske národné múzeum mu vzápätí vyplatí celé 2 milióny libier, takže takmer 2,4-milióny eur. Škótske zákony pritom hovoria jasnou rečou, že nezáleží na tom, kde sa poklad nájde, ale len na tom, kto ho objaví, takže majiteľ pozemku nemá právny nárok na žiadnu časť udelených financií. Škótske národné múzeum, kam by nájdené predmety mali poputovať, poklad označilo za významný dôkaz o tom, čo sa na tomto území dialo v období okolo 10. storočia, a tak sa Derek môže len a len usmievať, že bol dostatočne trpezlivý.



Domov
Zdieľať
Diskusia