Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2017, 10:57
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Policajt strávil 14 rokov v utajení ako čudák závislý na heroíne. Život s drogami ho naučil, že riešením by mala byť pomoc a dekriminalizácia

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Neil Woods zažil na vlastnej koži tie najhrozivejšie momenty.

Akčné filmy točiace sa okolo drog často prikrášľujú skutočnosť až do takej miery, že ide o čistú fikciu. Drogový biznis samozrejme nie je ani v našich a ani v európskych či svetových podmienkach žiadnou novinkou, avšak špeciálne policajné zložky proti nemu začínali zdanlivo efektívnejšie bojovať až v druhej polovici 20. storočia. Jedným z členov špeciálneho protidrogového oddelenia v Spojenom kráľovstve sa pred dlhými rokmi stal aj Neil Woods. Mladý a odvážny policajt plný idéalov a ambícií veril, že čoraz výraznejšie zneužívanie drog bude môcť ovplyvniť a napokon aj obmedziť, lenže všetky ilúzie sa rozplynuli krátko po tom, čo nastúpil na svoju novú pozíciu. Neil nepracoval v žiadnej kancelárii a nesledoval drogový problém v uliciach z bezpečnej vzdialenosti, ale stal sa jedným z prvých policajných agentov v utajení, ktorých úlohou bolo infiltrovať sa do drogového biznisu a potom ho účinne začať rozkladať priamo zvnútra, čo bola úloha, o ktorej sa najjednoduchšie rozpráva a najťažšie sa zase plní.


Neil začínal vo svojej oblasti pracovať ešte v časoch, kedy neboli vytvorené rozsiahle regulácie a pravidlá pre policajtov pracujúcich s drogami a ešte aj v utajení, takže sa musel často prispôsobovať situácii a improvizovať, aby ho nešťastný prešľap náhodou nestal vlastný život. Odvážny policajt v začiatkoch vymýšľal rôzne stratégie, zatváral rôznych dílerov aj užívateľov drog ako heroín či kokaín do väzenia a chvíľu sa mu to síce darilo, lenže onedlho pochopil, že prostredníctvom jeho práce sa situácia v uliciach nezlepší. Okrem toho musel popracovať aj na tom, aby bola jeho póza čudáka závislého na heroíne dokonalá, a tak často skutočných závislákov dlho pozoroval, pracoval na vlastnom výskume a potom svoju vlastnú ilúziu formoval až do takej podoby, kým samému sebe všetko do poslednej bodky neuveril.

Prvou misiou mladého Neila sa stala nešikovná drogová skupina pôsobiaca v britskom Derby, ktorú sa mu podarilo rozložiť celkom rýchlo, pretože nikto dovtedy nevedel, že sa policajti vo veľkom počte začínajú infiltrovať do drogového biznisu v Spojenom kráľovstve. Začiatky boli pre Neila vďaka tomu celkom jednoduché a bezbolestné, ale to samozrejme nemohlo trvať večne a prvá výraznejšia potýčka sa objavila po asi dvoch rokoch, keď si vytvoril spojenie s dílerom heroínu a keď mu potom v jeden krásny deň zazvonil pri dverách, na jeho krku sa odrazu ocitol samurajský meč. Neil si v tej chvíli pomyslel, že prišiel jeho koniec a odhalili ho, avšak díler si ho len testoval, a tak mohol v práci pokračovať aj naďalej.

O život potom takmer prišiel v roku 2001, keď po viac ako šesťmesačnej práci potreboval nafilmovať vtedy už svojho dobrého kamaráta-dílera priamo pri manipulácii a predaji heroínu, čo vyzeralo nepravdepodobne, ale díler sa napokon ukázal na jednom parkovisku aj s dvomi komplicmi a horou heroínu. Neila jeden z komplicov takmer okamžite prekukol a po krátkej potýčke, pri ktorej mu v nekvalitne pripravenom prezlečení chlapík našiel skrytú kameru, musel zachovať pokoj, nebojácne sa osočiť a potom pomaličky z miesta odkráčať. Po pár krokoch za sebou začul krik a myslel si, že ho idú zastreliť, ale našťastie za ním len pribehol kamarát v podobe dílera a dal mu polovicu svojho heroínu s ospravedlnením za to, čo mu spôsobil jeho komplic. Avšak, obaja dílerovi komplici to nechceli nechať len tak, nastúpili do auta a potom si to namierili priamo na Neila, ktorému život zachránilo len zábradlie, kam rýchlo odbehol a zamedzil tak, aby ho zrazili.

Jedným z najhorších príbehov zo svojej policajnej praxe sa ešte odohral v čase, keď Neil pracoval v bare prevádzkovanom partiou drogových dílerov a zlodejov áut. Postupom času sa vypracoval do pozície experta na drogy a najmä amfetamín, čo sa mu takmer stalo osudným, keď majiteľ podniku doniesol do baru vrecúško plné neidentifikovateľnej ružovej látky a povedal mu, aby drogu ohodnotil. Neil netušil, na čo sa to pozerá a keď najskôr odmietol, schyľovalo sa k násiliu, a tak povolil a drogu vyskúšal. Ukázalo sa, že išlo o 40-percentný amfetamín, pričom obyčajný pouličný amfetamín je zvyčajne len 6- či 7-percentný, a aj keď sa Neilovi našťastie nič vážne nestalo, nasledujúce tri dni nemohol zaspať.


Najzaujímavejšie na celej Neilovej kariére je to, že si z nej neodniesol závery, aké by mohol človek od protidrogového agenta v utajení očakávať. Postupne si vďaka svojej práci začal uvedomovať, že policajné čistky v drogových kruhoch predaj narkotík nijak výraznejšie neovplyvnia a o pár hodín všetko pokračuje v starých koľajách, za čo sa potom distribútori a díleri svojim komunitám odvďačujú násilím a vyhrážaním. Neil si uvedomil aj to, že mnohí ľudia užívajúci drogy nie sú tak úplne závislí, ale len v heroíne či kokaíne našli účinný spôsob, ako sa zbaviť svojej fyzickej či psychickej bolesti. Množstvo ľudí vie podľa neho svoju závislosť a dávkovanie do určitej miery ovládať, lenže bez heroínu potom mentálnu alebo fyzickú bolesť nedokážu zvládať, a tak ho užívajú pravidelnejšie a intenzívnejšie. Navrhuje preto, aby naša spoločnosť konečne prerazila drogové tabu a štáty sa pokúsili drogový trh aspoň do určitej miery regulovať a dekriminalizovať, pretože veľké množstvo ľudí len potrebuje odbornú pomoc, drogy na predpis a postupné znižovanie dávok pod profesionálnym dohľadom. Žiadne radikálne policajné zásahy drogovú situáciu nevyriešia a ak by sa štáty po tejto ceste nakoniec vydali, nemuseli by z toho profitovať len samotné krajiny, ale najmä postihnutí ľudia, ktorí kvôli drogám postupne strácajú všetko.

Domov
Zdieľať
Diskusia