Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. mája 2017, 16:01
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Boj s pirátmi graduje. Vo Spojenom kráľovstve môžu za zdieľanie filmov alebo hudby dostať až 10 rokov natvrdo

TECH HUDBA
Uložiť Uložené

Presne jedna dekáda v chládku.

To, že vojna s internetovými pirátmi naberá na obrátkach, je možné vidieť už pomerne dlhšie. Čoraz viac moderných krajín zo západu sa tak snaží chrániť tých, ktorí tvoria digitálnych obsah, aby neprichádzali o zisky. Či už teda hovoríme o filmoch, seriáloch, hudbe alebo počítačových hrách, v Spojenom kráľovstve si za zdieľanie podobného obsahu môžete vyslúžiť slušných 10 rokov za mrežami, píše web TorrentFreak.

Pôvodné dva roky tak nahradila rovno jedna dekáda, čo je naozaj dosť. Najmä keď zoberieme do úvahy, že dotyčný vôbec nikoho nezabil a ani neuskutočnil lúpežne prepadnutie, kde by mohlo niekomu ísť o život. 

"Sprísnením penált pre trestné činy, ktoré nastanú online, poskytujeme biznisu lepšiu ochranu a vysielame jasnú správu na odradenie kriminálnikov," uviedol ešte dávnejšie na margo zmien bývalý minister duševného vlastníctva. 

O avizovanom náraste trestu sme vedeli zhruba od polovice minulého roka, kedy sa objavila zmienka o návrhu zmeny zákona súvisiaceho s internetovým pirátstvom. Navrhované zmeny však začali platiť až v týchto dňoch, takže každý, kto tam vedome sprístupni autorskými právami chránený digitálny obsah a zároveň vystaví majiteľa práv možne finančnej strate, s najväčšou pravdepodobnosťou skončí až na desať rokov vo väzení.

Domov
Zdieľať
Diskusia