Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. apríla 2017, 10:19
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Priemerná žena nie je tak celkom heterosexuálna. Štúdia zistila, že ženy vzrušuje rovnaké pohlavie minimálne tak ako muži

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zaujímavý pohľad na ženskú sexualitu.

Psychologické výskumy v minulosti prišli na to, že u väčšiny heterosexuálnych mužov je samozrejmá a prirodzená väčšia atraktivitu ku ženám. Prejavuje sa to rôznymi spôsobmi, ale ak by si muža identifikujúceho sa ako heterosexuál posadil pred obrázky a videá s atraktívnymi ženami a atraktívnymi chlapmi, od muža by si získal väčšiu sexuálnu reakciu pri pohľade na ženy. Je to však rovnaké aj u našich nežnejších polovičiek? Ženská sexualita má stále množstvo zákutí, ktoré sa ešte nikomu nepodarilo preskúmať a predpokladáme, že sa to nikomu ani tak skoro nepodarí, avšak viaceré výskumy nám poskytli detailnejší pohľad na to, ako sa priemerná žena pozerá na osoby, ktoré ju priťahujú najviac.

Priemerná žena nie je tak celkom heterosexuálna. Štúdia zistila, že ženy vzrušuje rovnaké pohlavie minimálne tak ako muži
Zdroj: tumblr

Zaujímavá štúdia, ktorú viedol učebný asistent psychológie Gerulf Rieger z britskej University of Essex sa ešte pred necelými dvomi rokmi bližšie pozrela na to, ako ženy reagujú na stimulácie vo forme atraktívnych fotografií mužov a zároveň aj žien. Výskumníci svoju štúdiu postavili na tom, že chceli zistiť a identifikovať prepojenia medzi sexuálnou orientáciou a správaním a vlastnosťami žien, čo sa im až tak prepojiť nepodarilo, ale na druhej strane prišli s ešte zaujímavejšími výsledkami. Do štúdie sa zapojilo 345 žien a výskumníci si dali pozor na to, aby sa väčšina z nich identifikovala heterosexuálne, ale vyskytli sa tam aj lesbičky, ktoré svoju orientáciu otvorene priznávajú. Výskumníci potom prešli ku samotnému testovaniu toho, ako ženy rôznych orientácií zareagujú na nové a nové stimuly, pričom sa pozerali napríklad na rozširovanie zreničiek a ďalšie fyziologicky pozorovateľné znaky.

Hypotéza jasne počítala s tým, že lesbičky vo výskume budú preukazovať výrazne vyššiu mieru sexuálneho vzrušenia pri pohľade na príťažlivé ženy a o čosi menšiu mieru pri pohľade na mužov, lenže ani ženy, ktoré sa pred výskumom identifikovali heterosexuálne na tom neboli až tak rozdielne. Po dôkladnej analýze jednotlivých znakov prišli vedci na to, že až 82 percent všetkých testovaných žien zostalo sexuálne vzrušených ako pri pohľade na erotické stimuly mužov, tak aj žien, a keď potom prišli výsledky heterosexuálnych žien, toto číslo kleslo len o trošku. Podľa výskumu teda 74 percent prítomných žien zostalo vzrušených pri obrázkoch a videách, v ktorých sa objavovali aj ženy, aj muži, čo by v prenesenom slova zmysle znamenalo, že aspoň po fyziologickej stránke pre priemernú ženu neexistuje heterosexuálny stav. Žena teda môže byť buď homosexuálna alebo bisexuálna, ale nikdy pre ňu neexistuje stav, v ktorom by ju priťahovali výhradne muži a ku zvodným ženám by zostala apatická. Môže za to fakt, že skúmané ženy oslovili muži aj ženy približne rovnako a prejavilo sa to nielen na ich zreničkách, ale aj na vzrušení v oblastí genitálií. Aj keď by tieto závery okamžite zavrhli milióny žien po celom svete, ženské podvedomie je určite oveľa komplikovanejšie, než by sme si boli ochotní priznať. Samozrejme, heterosexuálne ženy z výskumu nezareagovali na vizuálne materiály obsahujúce ženy v erotických situáciách až tak silno a intenzívne ako ženy, ktoré už mali jasno o svojej homosexuálnej identite, ale v porovnaní s priemerným mužom ide o veľmi zaujímavý rozdiel. Mnohí ľudia preto tvrdia, že sexuálna orientácia nie je len jednou zafixovanou a nemennou identitou, ale v rôznych situáciách a pri rôznych stimuláciách sa vie viac či menej premieňať a byť celkom fluidná.

Priemerná žena nie je tak celkom heterosexuálna. Štúdia zistila, že ženy vzrušuje rovnaké pohlavie minimálne tak ako muži
Zdroj: favim

Štúdia potom dokonca ponúka aj jedno z možných vysvetlení, prečo vedia ženy vzrušiť obe pohlavia približne narovnako a nedá sa u nich pozorovať taký výrazný rozdiel ako u mužov. Mohol by za tým stáť akýsi inštinkt, ktorý ženy získavali kvôli evolúcii, keď museli byť prakticky kedykoľvek pripravené na to, že do nich niekto násilne vnikne a znásilní ich. Smutné vysvetlenie hovorí o tom, ako sa ženy postupne fyziologicky prispôsobili a namiesto neustáleho vzdorovania a ukrutnej bolesti z násilného pohlavného styku sa naučili vzrušiť vďaka veľmi rozmanitej škále sexuálnych podnetov, čo im aspoň do malej miery uľahčilo prežiť hrozivé zážitky, do ktorých ich muži v minulosti, a v histórii vo všeobecnosti nútili.

Na druhej strane sa nám však naskytuje aj ďalšie vysvetlenie vyplývajúce z toho, ako už niekoľko desaťročí vyzerá naša spoločnosť, ktorá sa sústredí na to, aby zo žien urobila v prvom rade sexuálne objekty. Ak je priemerná žena neustále vystavovaná reklamám, kde hrajú hlavnú úlohu polonahé ženy hrdo ukazujúce svoje dokonalé krivky, aj v jej psychicke sa možno začnú objavovať myšlienky na to, aké vedia byť ženy vo všeobecnosti príťažlivé. Samozrejme, nemôžeme len tak bláznivo zovšeobecňovať výsledky tohto výskumu a tvrdiť, že každučká žena na svete je vo svojej podstate tak trochu homosexuálna či bisexuálna, ale ak sa nad tým naše nežnejšie polovičky zamyslia, možno veľká časť z nich príde na to, že to tak aspoň do istej miery skutočne je. A ktovie, možno je to tak aj u mnohých mužov.

Domov
Zdieľať
Diskusia