Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2017, 11:15
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Rolls-Royce ukončil výrobu Phantoma vo veľkom štýle, Úplne nové merítko luxusu je však už na ceste

TECH ROLLS-ROYCE
Uložiť Uložené

Dvanásťvalcový kolos sa poberá v súčasnej generácii do dôchodku.

Asi nikoho neprekvapí to, že súčasná, teda siedma generácia ultra-luxusnej limuzíny Phantom je na trhu už od roku 2003. To je na pomery automobilového priemyslu skutočne dlhý generačný cyklus, veď za "normálnych" okolností k výmene generácií dochádza po približne 7-8 rokoch. Britská automobilka Rolls-Royce však zďaleka nepatrí medzi obyčajné značky, a rovnako tak jej modelové portfólio rozhodne nezahŕňa zrovna klasické, konvenčné či masovo vyrábané vozidlá. Práve naopak. Phantom je už od roku 1925, teda od doby, kedy prišla vôbec prvá generácia, rozhodne najluxusnejším vozidlom na svete, ktoré sa navyše drží skutočne pevne zaužívaných tradícií. Dôkazom toho je terajšia generácia, ktorá po stránke technologických vychytávok či dizajnových výstrelkov nepodlieha nasilu trendom, keďže naďalej ostáva verná svojim tradíciám. Aj napriek tomu, práve v úvode roku 2017 nadišiel čas, kedy Briti uzatvárajú ďalšiu významnú kapitolu a ukončujú produkciu Phantoma VII.

Pri tejto príležitosti bol v Goodwoode odhalený vôbec posledný vyrobený exemplár, ktorý je opäť vo výsledku veľmi unikátnym výtvorom. Ide o predĺženú verziu, teda EWB-čko s dĺžkou až 6029 milimetrov a viacerými na mieru navrhnutými detailmi. Tento exemplár totiž poputuje do rúk nemenovaného zberateľa vozidiel značky, ktorý si ho dal postaviť podľa seba. Jeho exteriér zdobí charakteristický modrý lak inšpirovaný zaoceánskymi parníkmi z tridsiatych rokov minulého storočia. Dvojfarebné disky sa pýšia špecifickým dizajnom s 9-lúčovým návrhom, obuté sú do akýchsi retro pneumatík s bielymi bočnicami, no a nad obrovskou maskou samozrejme nechýba preslávená soška Spirit of Ecstasy, v tomto prípade je však celá zo striebra. Interiér dostal skutočne hodnotne a zároveň efektne vyzerajúci drevený obklad pozostávajúci z hneď niekoľkých častí. Výsledok tak rozhodne stojí za to, aj tu je navyše použitý motív lode, čo korešponduje aj s ciferníkom hodín uprostred palubovky, ktoré naznačujú 24 časových zón. Čerešničkou na torte sú bledomodré, výhradne kožené sedadlá a vnútorné čalúnenie.

Rolls-Royce ukončil výrobu Phantoma vo veľkom štýle, Úplne nové merítko luxusu je však už na ceste
Zdroj: www.autoevolution.com

Samozrejme, v Goodwoode už pilne pracujú na nástupcovi, keďže začiatkom roka 2018 sa má na trhu objaviť Phantom VIII. K jeho odhaleniu dôjde pochopiteľne skôr, či sa tak stane už tento rok sa dozvieme časom. Ako poznamenal sám riaditeľ značky Rolls-Royce Torsten Müller-Ötvös, Phantom odjakživa predstavoval merítko luxusu, podľa ktorého sa ostatné luxusné vozidlá kategorizovali, no a inak tomu nemá byť ani po príchode novej generácie. Tá pravdepodobne po dizajnovej stránke neprinesie prevratné zmeny, novinka bude aj napriek tomu však skutočne revolučná. Nový Phantom príde s úplne novou, výhradne hliníkovou platformou, ktorú budú neskôr zdieľať všetky modely značky vrátane pripravovaného SUV. Alfou a omegou bude pochopiteľne naďalej pohodlie a luxus, pod kapotou nebude chýbať povestný dvanásťvalec, aj napriek tomu sa ale časom ukáže aj hybridná verzia, dokonca, čoraz viac sa špekuluje o príchode elektrického vyhotovenia. Zaujímavosťou pritom je, a to relatívne prekvapivou, že nový Phantom bude k dispozícii už len ako luxusná limuzína v "krátkej" a predĺženej verzii. To znamená, že odvodený Phantom Coupé ako aj kabriolet Drophead Coupé už čakať nemôžeme. Minulý rok totiž automobilka ukončila ich výrobu bez nástupcu so slovami, že ich miesto bude zastávať kupé Wraith a kabriolet Dawn, teda karosárske deriváty menšieho Ghosta. V každom prípade, nemalá pozornosť sa sústredí najmä na očakávané SUV, ktoré bude dozaista predstavovať obrovskú senzáciu.

Späť
Zdieľať
Diskusia