Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2017, 16:42
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Na naše zariadenia zavítajú emoji s ryšavými vlasmi. Petíciu podpísali desiatky tisícov ľudí

TECH EMOJI
Uložiť Uložené

Do našich mobilov zavítajú ryšaví smajlíci!

Podľa niektorých ľudí funguje diskriminácia aj na tých najneuveriteľnejších miestach - napríklad vo svete emotikonov. Ak si zmätený z toho, ako celé smajlíky fungujú, všetko sú to podobné znaky ako písmená či čísla. Systémovo sú nejako označené a podobne ako štýly písma, aj smajlíky sa na rôznych zariadeniach zjavujú inak - čiže ak pošleš usmievavého smajlíka z chatu na Facebooku, rozdielne platformy ho inak zobrazia. V dnešnej dobe sú už dokonca aj smajlíky na základe farby pleti - napríklad taký highfive môžeš z niektorých stránok či aplikácii poslať vo viacerých variantoch.

Nikde však neexistuje séria emotikonov s ryšavými vlasmi a ak náhodou aj ryšavého smajlíka v nejakej aplikácii objavíš, ide len o "custom" zobrazovanie a nič oficiálneho. Niektorých ľudí to naštvalo až natoľko, že zorganizovali petíciu, ktorá získala 20 000 podpisov (podporil ju napríklad aj princ Harry). Ihneď s ňou dobehli k webu Emojipedia, ktorá má emotikony sčasti na starosti. Echo sa rozšírilo ďalej a už budúci týždeň sa táto téma bude riešiť na medzinárodnej konferencii, väčšina zainteresovaných sa už však vyjadrilo pozitívne. "Emotikony sú najrýchlejšie šíriacim sa jazykom sveta. Je dôležité, aby nimi boli reprezentovaní aj ľudia s ryšavými vlasmi, veď na svete ich je až 2%."

Na naše zariadenia zavítajú emoji s ryšavými vlasmi. Petíciu podpísali desiatky tisícov ľudí
Zdroj: emojipedia.com
Späť
Zdieľať
Diskusia