Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. apríla 2021, 9:30
Čas čítania 8:21
Jakub Paulík

Jack a Rose z Titanicu neexistovali. Ktoré príbehy hrdinov sú pravdivé a čo je čistá fikcia?

Jack a Rose z Titanicu neexistovali. Ktoré príbehy hrdinov sú pravdivé a čo je čistá fikcia?
Zdroj: 20th Century Fox, TASR/AP
HISTÓRIA TITANIC
Uložiť Uložené

Ako prebiehal v skutočnosti boj o život po zrážke s ľadovcom?

Trvalo takmer tri hodiny, kým sa slávny Titanic 15. apríla 1912 v priebehu noci potopil. Očití svedkovia, ktorí prežili, neskôr opísali hrdinské správanie cestujúcich i zbabelé konanie niektorých ľudí. Medzi pasažiermi bol aj krajčír Michal zo Serede, ktorému sa podarilo zachrániť aspoň svoje deti.

„Zvuky topiacich sa ľudí, to je niečo, čo vám nemôžem opísať ja ani nikto iný. Je to ten najdesivejší zvuk, po ktorom nasleduje hrozivé ticho.“ – Eva Hart (1905 – 1996), bývalá pasažierka druhej triedy na Titanicu, ktorá mala v čase tragédie 7 rokov
Odporúčané
Česká sériová vrahyňa s prezývkou Krvavá blondína vraždila len mužov. Charakterizovala ju bezcitnosť a arogancia Česká sériová vrahyňa s prezývkou Krvavá blondína vraždila len mužov. Charakterizovala ju bezcitnosť a arogancia 15. marca 2021, 14:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Ktoré filmové postavy boli veľmi podobné realite
  • Ako si syn Slováka Michala spomína na Titanic
  • Koľko by ťa vyšiel lístok do prvej triedy
  • Prečo štatistiky poukazujú na vyššiu úmrtnosť ľudí z nižších tried
  • Ako sa žena bohatého biznismena rozhodla, že s manželom zomrie na lodi
Titanic
Titanic Zdroj: Paramount Pictures/20th Century Fox, Merie W. Wallace

Tragédia odhalila ľudské charaktery

Staviteľ Titanicu Thomas Andrews najlepšie rozumel tomu, do akého problému sa po náraze s ľadovcom dostali, a preto vyzýval cestujúcich, aby urýchlene nastúpili do záchranných člnov. Kapitán Edward Smith rozhodol, že najprv budú evakuované ženy a deti. Podľa svedkov sa staviteľ Andrews – na rozdiel od iných privilegovaných mužov – nepokúšal opustiť loď, ale robil všetko preto, aby pomohol. 

Cez palubu prehadzoval do mora ležadlá a ďalšie predmety, ktorých sa mohli ľudia vo vode prichytiť. Keď sa Titanic blížil pomaly ku dnu, presunul sa do fajčiarskej miestnosti, kde podľa svedectva stevarda Johna Stewarta približne dve hodiny po polnoci hľadel na jeden z obrazov, píše BBC. Čakal, kým ho zaplavia vlny ľadového oceána a odíde zo sveta spoločne s legendárnym Titanicom.

Thomas Andrews
Thomas Andrews Zdroj: 20th Century Fox/Wikimedia (Public domain)

Zatiaľ čo staviteľa Thomasa Andrewsa ľudia za jeho činy chválili, kritika sa zniesla na výkonného riaditeľa firmy White Star Line J. Brucea Ismaya, pod ktorú patril Titanic. Ten vraj do záchranného člna nastúpil približne 20 minút pred potopením sa lode. Neskôr tvrdil, že sa v člne musel otočiť chrbtom k Titanicu.

„Nechcel som vidieť, ako ide ku dnu. Som rád, že som to neurobil,“ cituje jeho slová, ktoré vyznievajú tak, ako keby ho trápila skôr strata lode než ľudských životov, The Telegraph. V negatívnom svetle ho v oscarovom filme Titanic vykreslil aj režisér James Cameron.

Odporúčané
Očakávaný sex Johna Lennona či pletky s nacistkami. Aj takto vyzerali vzťahy na historických fotografiách Očakávaný sex Johna Lennona či pletky s nacistkami. Aj takto vyzerali vzťahy na historických fotografiách 14. februára 2021, 12:25

Keď sa Ismay nakoniec dostal na záchrannú loď Carpathia, vybavil si súkromnú kajutu, v ktorej nasledujúce dni údajne strávil na ópiu. Obyčajní ľudia sa pritom mali tlačiť spoločne v jedálni. K následnej kritike okolia sa verejne nevyjadroval a radšej sa stiahol do úzadia.

Po mediálnom tlaku, z ktorého sa podľa rodiny nezotavil, odstúpil z funkcie. „Akékoľvek ambície, ktoré som mal, sú úplne preč a moja životná práca je zničená. Už nikdy nechcem znova vidieť loď – a to som ich tak miloval,“ napísal v jednom zo súkromných listov svojej priateľke.

Titanic.
Titanic. Zdroj: TASR/AP

Luxus, ktorý si nemohol dovoliť každý

Pasažieri na Titanicu sa podľa ceny zakúpeného lístka zaradili do niekoľkých tried. Podľa toho im na lodi pridelili izby, spoločenské priestory, stravovanie a podobne. V prvej triede cestovali hlavne zámožní biznismeni, medzi ktorých patril aj John Jacob Astor IV., svojho času jeden z najbohatších mužov na svete a zároveň najbohatší pasažier Titanicu. 

Odporúčané
Youtuber zverejnil videá z ponorky Titan, na expedícii sa bál o život. Museli sa rýchlo vynoriť, lebo pri Titanicu náhle zlyhávala Youtuber zverejnil videá z ponorky Titan, na expedícii sa bál o život. Museli sa rýchlo vynoriť, lebo pri Titanicu náhle zlyhávala 22. júna 2023, 19:00

Ani bohatstvo ho však neochránilo pred osudom, ktorý čakal ďalších vyše 1 500 cestujúcich. Jeho žena Madeleine, s ktorou v tom čase čakal dieťa, prežila.

Ľudia z prvej triedy si do osudného večera 14. apríla užívali luxus, o akom sa ostatným pasažierom ani nesnívalo. Poriadne si však zaň zaplatili. V hornej časti lode určenej pre zákaznícku elitu sa nachádzalo 39 súkromných apartmánov, ktoré si mohli záujemcovia zarezervovať za vtedajších 870 £. V prepočte na dnešné ceny hovoríme podľa BBC o sume približne 79 000 £ (vyše 91 000 €). Klasické izby prvej triedy stáli výrazne menej – 30 £ (v prepočte na dnešok vyše 2 900 €).

TASR uvádza, že náročnejší z cestujúcich si mohli na lodi pochutnávať aj na slovenských vínach z Prešporka, respektíve zo súčasnej Bratislavy. Konkrétne vraj išlo o vína z Palugyayových pivníc, ktoré niesli názov Chateau Palugyay.

K prvej triede vo filmovom Titanicu patrila aj fiktívna postava hrdinky Rose DeWittovej Bukaterovej (Kate Winslet). Tak ako ona nikdy neexistoval ani jej diamantový náhrdelník s názvom The Heart of the Ocean, ktorý tvorcovia vytvorili len na účely filmu.

Čerešničkou na torte pre prvú triedu bola obrovská jedáleň, v ktorej v snahe vytvoriť ľuďom pohodlie pri stravovaní hral v pozadí profesionálny orchester vedený huslistom Wallaceom Hartleym. Do histórie sa jeho členovia zapísali vďaka tomu, že napriek okolitému chaosu na lodi po náraze do ľadovca neprestávali hrať.

Odporúčané
Riadi ju ovládač za 30 dolárov, na palube je známy miliardár. Takto to vyzerá vnútri ponorky, ktorá zmizla pri vraku Titanicu Riadi ju ovládač za 30 dolárov, na palube je známy miliardár. Takto to vyzerá vnútri ponorky, ktorá zmizla pri vraku Titanicu 21. júna 2023, 11:30

Druhú triedu tvorili prevažne turisti pracujúci ako učitelia či duchovní, uvádza BBC. Okrem toho v druhej triede boli napríklad zamestnanci najbohatších zákazníkov z prvej triedy – šoféri, pestúnky a podobne. Patrilo medzi nich aj osem členov orchestra. Druhá trieda spávala v kajutách s poschodovými posteľami a v jedálni pre nich hral klavirista. Za lístok si zaplatili zhruba 12 £/14 € (v prepočte na súčasnosť asi 1 150 €). 

Na Titanicu sa druhou triedou spoločne so svojimi dvomi synmi Edmondom a Michelom plavil aj Slovák Michal Navrátil, narodený v Seredi, ktorý pracoval ako krajčír v Nice.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 39424 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • O príbehu Slováka zo Serede na Titanicu
  • Ako očitá svedkyňa opísala streľbu do pasažierov
  • Ako si tí, ktorí prežili, spomínajú na orchester, ktorý neprestával hrať ani vtedy, keď sa Titanic potápal
  • Čo sa stalo s mužom, ktorý ako prvý zahliadol ľadovec
Domov
Zdieľať
Diskusia