Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. novembra 2016, 15:51
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Dnes nás čaká najväčší Mesiac za posledných 68 rokov. Nočné divadlo rozhodne stojí za pohľad

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Obrovský Mesiac je zážitkom vidieť.

Ak dnes zodvihneš oči k oblohe, čaká ťa prekrásne nebeské divadlo. A to v podobe obrovského Mesiaca - ten bude v čase možného pozorovania oproti tomu tradičnému omnoho väčší a o asi 30 % jasnejší. Moment splnu pritom ani neprebehne cez noc, ale o 14:53, 14. novembra. To však nič neznamená - my ho prvýkrát uvidíme až okolo pol piatej, no ani to nie je najideálnejší čas na pozorovanie. Ak si chceš totiž najväčší Mesiac od roku 1948 naozaj vychutnať, najlepšie podmienky sú od 17:15 na západe až do 17:45 na východe Slovenska. Aj keď bude kvalita zážitku mierne zhoršená, predsa len sa oplatí sledovať aj ten východ supermesiaca. Pri východe sa nám totiž zdá Mesiac ešte väčší, než v skutočnosti je. Odhaduje sa, že ho náš mozog porovnáva so známymi objektmi, ktoré v diaľke vidí alebo si ich podvedome predstavuje - napríklad kostolnú vež. Na zenite sa zasa zdá omnoho menší, kedže možnosť porovnania chýba. Pritom je náš súputník stále rovnakej veľkosti.

Dnes nás čaká najväčší Mesiac za posledných 68 rokov. Nočné divadlo rozhodne stojí za pohľad
Zdroj: wikimedia


Navyše, všetkým pozorovateľom praje šťastie - počas celého dňa má byť na celom území Slovenska len malá oblačnosť a jediným nepriateľom sa tak môže stať mrazivá zima. Mesiac je v priemere od Zeme vzdialený 384 403 kilometrov, v tom najbližšom bode k nám bude bližšie o 27 591 kilometrov. Všetko to má jednoduchý dôvod - Mesiac obieha po elipsovitej dráhe, a tak je v každom bode v inej vzdialenosti od našej planéty. Ak si teda tento prekrásny úkaz nechceš nechať ujsť, už o piatej buď pripravený. A ak sa ti náhodou nedá, nemusíš zúfať, príležitosť na reparát dostaneš 25. novembra 2034.

Domov
Zdieľať
Diskusia