Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. októbra 2016, 17:12
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Najčernejší materiál sveta takmer vôbec neodráža svetlo. Svietiť naň je úplne zbytočné

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Najtmavší materiál, aký bol kedy vyrobený.

Už v roku 2014 prišla spoločnosť Surrey NanoSystems s vynálezom najtmavšieho materiálu na svete, nazvali ho Vantablack. V marci 2016 sa však prekonala a prišla s ešte tmavšou verziou. To, ako veľmi je látka tmavá, sa meria tak, že na ňu skrátka zasvietiš, väčšinou laser. Čím je vec tmavšia, tým viac svetla absorbuje a menej odrazí späť. Nič nie je až tak tmavé, aby pohltilo všetko svetlo a aj materiál z roku 2014 niečo málo odrážal späť - konkrétne 0,035 %. Nepochybne to tak robí aj ten najnovší, no ide o tak malú čiastku, že sa jednoducho nedá zmerať prístrojmi.

To znamená, že ak na ňu zasvietiš napríklad laserom, na Vantablacku to vôbec nebude vidieť, energia zo svetla ostane uväznená v materiáli. Teraz si predstav, že máš celú izbu z tejto čiernej hmoty a zasvietiš v nej svetlo. Žiarovka by svietila, no v izbe by bolo prítmie, kedže veľké množstvo vyžarovaného svetla by sa okamžite vstrebávalo.

Najčernejší materiál sveta takmer vôbec neodráža svetlo. Svietiť naň je úplne zbytočné
Zdroj: wikimedia | Surrey NanoSystems

Celý Vantablack je vlastne akýsi zvláštny gél, ktorým sa telesá potierajú a skladá sa z množstva uhlíkových nanočastíc. Ak tie niekam nanesieme, celý povrch sa (samozrejme v miniatúrnych merítkach) zmení na drapľavý a keď doňho svetlo narazí, začne sa v nanočasticiach zachytávať a medzi nimi odrážať, až sa postupne absorbuje takmer celé. Vantablack je vyrábaný s extrémnou precíznosťou - na centimeter štvorcový je umiestená približne miliarda nanočastíc. A aj keď by si podobnú vychytávku možno chcel mať doma, zatiaľ sa používa len v rámci laboratórnych experimentov, takže si ešte pár rokov budeme musieť počkať.

Porovnanie Vantablacku s inými čiernymi materiálmi.

Na Vantablack sa skrátka nedá účinne zasvietiť!

Domov
Zdieľať
Diskusia