Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2016, 10:32
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Rusi objavili v Arktíde zabudnutú nacistickú meteorologickú stanicu. Potajomky ju tam prevádzkovali za vojny

ZAUJÍMAVOSTI POČASIE RUSKO
Uložiť Uložené

Nacisti boli aktívni aj v Arktíde.

O súostroví Zem Františka Jozefa si možno ešte nikdy nepočul. Skupina ostrovov patriaca Ruskej federácii leží v Severnom ľadovom oceáne a na žiadnom zo 191 ostrovov nebýva prakticky nikto okrem niekoľkých príslušníkov ruskej armády. Povrch je väčšinu času pokrytý snehom a ľadom, za čo môže vzdialenosť iba približne tisíc kilometrov od severného pólu a aj keď tu dnes operujú Rusi, zachovali sa zápisky o tom, že na jednom z ostrovov prevádzkovali počas druhej svetovej vojny tajnú meteorologickú stanicu nacisti.

Zápisky síce postačovali na to, aby ľudia existencii nacistickej stanice uverili, ale niekoľkým ruským vedcom nedala jej presná poloha spávať, a tak sa niekoľko rokov neúspešne snažili lokalizovať ju. Nakoniec sa na nich usmialo šťastie len pred niekoľkými mesiacmi, keď na ostrove Alexandra Land objavili zbytky stanice a niekoľko ďalších predmetov z časov vojny. Stanica s názvom Schatzgraber mala byť opustená v roku 1944 po tom, čo sa jej zamestnanci museli uchýliť k tomu, že sa chvíľu živili mäsom ľadových medveďov, z ktorého sa nakazili zákernou črevnou trichinelózou. Kvôli nej nemohli na stanici zostať, boli evakuovaní a s nimi sa zachovali len legendy o tom, že nejaká stanica existovala a potom bola aj celá zničená. Našťastie pre ruských výskumníkov, na ostrove Alexandra Land sa našli predmety obsahujúce napríklad svastiky a ďalšie vojenské artefakty spoločne s osobnými vecami nacistov, takže o tajnej nacistickej základni v Arktíde už dnes nemôže nik pochybovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia