Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. septembra 2016, 16:34
Čas čítania 0:00
Jakub P.

Detailné video rozoberá Kanyeho produkčný štýl a využitie vokálov. Umelecký status mu v hudbe nikto nezoberie

HUDBA KANYE WEST
Uložiť Uložené

Predtým, než začneš Yeezusa hejtovať, si prezri toto video.

O kontroverznom Kanye Westovi sme toto popísali mnoho a hoci máš možno iný názor alebo si to nechceš pripustiť, jeho umelecký status mu v hudbe nikto neodoberie. Yeezus má neobyčajný talent na tvorenie skladieb, čo okrem iného potvrdzujú aj recenzie na albumy či odozva celého priemyslu, zahŕňajúc napríklad i takých velikánov ako Paul McCartney. Okolo tejto otázky sa ale dnes motať nechceme, skôr sa zameriame na Yeezyho produkčný štýl a využite vokálov, ktoré je preňho jedným z charakteristických znakov. Teda, aby som bol presný, prácu za nás urobí detailné video, skúmajúce kariéru tohto amerického hudobníka. 

Kanyeho prvým veľkým singlom, symbolizujúcim prechod od produkovania aj za mikrofón, bolo Through the Wire, nahraté s drôtmi v ústach, ktoré mu tam ostali po lekárskom zákroku a tomu predchádzajúcej autonehode. Doplnený samplom rovnomennej piesne z roku 1985 potvrdil, že nachádza čaro v ľudskom hlase a je odhodlaný ho vo svojej hudbe rozvíjať rôznymi smermi, hlavne, ale nielen samplovaním. Práve to skúma spomínané video, označujúce hlas človeka ako najpodstatnejší nástroj. Pod lupu si berie tracky ako Jesus Walks, kde Yeezy postavil inštrumentál na vokálnych samploch a speve Johna Legenda, pripomínajúcom flautu, Hey Mama a tamojšie: "La la la," Graduation a Good Life, využívajúce syntetizér, znejúci ako naše hlasy. Ďalej pokračuje skrz Say You Will a auto-tuneom pozmenené vokály, sprevádzané 808s, záver pre hip-hop netradičného Runaway a Yeezyho hlas, upravený na znenie gitary, či minimalistické New Slaves alebo Bound 2 a ich nečakané prechody z vokálov do samplu. Končí pri gospelovovom Ultralight Beam, kde spievajúci zbor raz znie akoby bol ďaleko, inokedy akoby stál hneď pri tebe, a perfektne zapadajúcom príspevku Chance the Rappera. Dokument titulovaný Kanye deconstructed: The human voice as the ultimate instrument nájdeš nižšie a aj keď nemáš rád Yeezusovu osobnosť, po jeho prezretí snáď uznáš, že je skutočne nadaný hudobník. Možno ti teraz bude dávať zmysel i to, prečo spolupracuje na jednom projekte s toľkými ľuďmi. 

Pre viac informácií zo sveta rapu sleduj Raporter 

Domov
Zdieľať
Diskusia