Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2016, 21:18
Čas čítania 0:00
Richard Končol

Potrebuje elektronický šport dospieť? Podvádzanie a doping nemíňa ani hráčov počítačových hier

TECH
Uložiť Uložené

Neférovosť a podvody nie sú v športe ojedinelou záležitosťou. Ale ako sú na tom počítačové hry?

Z času na čas sa v rôznych tradičných športových disciplínach ako šach hod oštepom, cestná cyklistika či vzpieranie nájde niekto, kto podvádzal. Čo sa týka výdrže, niekomu sa to darilo kryť pekne dlho, však Lance. Stále rozšírenejším fenoménom je podvádzanie aj v počítačových hrách, no je to ozaj potrebné pre týchto profesionálov? Koniec koncov, veď je to stále len o sedení za obrazovkou, so slúchadlami na ušiach. Vitajte v roku 2016.

Elektronické športy sú dnes atraktívnou zábavkou pre najmä mladšie generácie, ale aj pre tých starších - dôkazom sú napríklad najväčšie turnaje v Dote či League of Legends. Len pre zaujímavosť, spomeňme napríklad 4 a pol milióna divákov na streame počas minuloročného finále v The International, či LCS (teda herný sviatok všetkých LoLkárov) v roku 2014, kedy sa celkovo na kanál ESPN dívalo vyše 27 miliónov ľudí, čím prekonali aj finále vtedajšej NBA. Okrem toho, že sa hranie hier dostáva do popredia, sa hráčom núkajú aj astronomické peniaze za výhru. Sú to prekvapivo vyššie odmeny než v normálnych športoch, no na druhej strane chcú mať samotní aktéri výhru na dosah ruky a evidentne sú odhodlaní obetovať úplne všetko. Aj keď je jasné, že používanie omamných látok, alkoholu či drog bolo vždy akýmsi tabu v tomto odvetví, hráči nikdy neboli nijako testovaní - až doteraz.

Potrebuje elektronický šport dospieť? Podvádzanie a doping nemíňa ani hráčov počítačových hier

Finále Dota 2 na MČR 2013, pohľad z pódia

Vrátim sa k jednej z viet v úvode - áno, ide o profesionálov. Štandardne je u nás komunita počítačových hráčov akýmsi uzavretým kruhom, no v zahraničí sú za to ľudia regulérne platení a nie je žiadnym tajomstvom, že sa zúčastňujú turnajov o nemalé peniaze. Za príklad si opäť vezmem piaty ročník turnaja The International v hre Dota 2, veď celkové prizemoney až 18 miliónov dolárov je v našich končinách suma, o ktorej sa nám môže iba snívať. Minimálne v tejto brandži. Paradoxom však je, že aj v oblasti počítačov si začínajú hráči pomáhať rôznymi spôsobmi a tým mám na mysli (nielen) in-game cheaty, čo je asi kapitola sama o sebe. Ja pevne verím, že stále existuje zopár jedincov snažiacich sa obísť pravidlá aj takýmto spôsobom, no terajším trendom sú už aj lieky či rôzne prírodné pomôcky. Sečteno a podtrženo, ak sú počítačové hry športom, tak náš rozum je svalom.

Potrebuje elektronický šport dospieť? Podvádzanie a doping nemíňa ani hráčov počítačových hier

Jarosław "pasha" Jarząbkowski, ktorý okrem hrania trénuje aj svoj biceps

Hráči si po internete vymieňajú tipy na „prírodné boosty“, no nie je to tak dávno, čo sa začalo riešiť používanie Adderallu. Liek slúžiaci na jemné potláčanie narkolepsie, ale primárne určený pacientom s ADHD syndrómom. Jeho požívanie môže v hrách ako Counter-Strike či League of Legends zvýhodniť hráča v situáciach, kedy doslova v polsekunde dokáže rozhodnúť o osude svojho tímu. Veď nie nadarmo ho dávali vojakom v druhej svetovej vojne kvôli podávaniu lepších výkonov. Na margo toho spomeniem, že potenciálna závislosť už čaká za rohom, keďže pri dlhodobejšom užívaní sa zvýši vylučovanie dopamínu a práve vďaka tomu sa človek stáva závislým, pretože sa cíti príjemne. Jednoducho, potrebuješ viac dopamínu na to, aby si sa cítil pohodlne a pocítil eufóriu a práve k tomu ti môžu podporné látky pomôcť. S užívaním stimulantu u počítačových profesionálov vyšiel najavo jeden z prominentných amerických hráčov Kory Friesen, ktorý nemal problém priznať užívanie lieku a tiež aj u jeho spoluhráčov na turnaji v poľských Katowiciach v roku 2015. Chalan známy medzi členmi komunity najmä ako človek schopný trollovať 24/7 to priznal smrteľne vážnym tónom v jednom z jeho rozhovorov, na čo sa spustila vlna búrlivých reakcií u fanúšikov.

Organizácia ESL, samozvane „najväčší usporiadateľ turnajov na svete“ (ktorý mimochodom nepokrýva úplne celkom všetky turnaje) začal sprísňovať podmienky ich turnajov zo strachu, že by sa tieto spôsoby zvýhodňovania začali vymykať spod kontroly a hráči budú priebežne testovaní vďaka vzorkám ich slín (čomu predchádzal prvotný plán na stery z kože). „Našim hlavným cieľom je a stále bude zabezpečiť všetkým hráčom férového ducha v turnajoch a my pevne veríme, že antidopingové nariadenia budú jedným z dôležitých opatrení, ktoré prispejú k pokroku elektronického športu ako takého.“ Takto znie prehlásenie ESL, no nejde len o zákaz jednej, či dvoch substancií zlepšujúcich výkony hráčov. Ide o zoznam rôznych hormónov, stimulantov či kanabinoidov, ktoré môžu ovplyvniť výkon každého z jednotlivcov - čo im, samozrejme, nehrá do karát a musia prehodnotiť situáciu, čo je dovolené a čo nie. Všetko má svoje hranice a pravidlá a ani u hier to nie je inak.

Potrebuje elektronický šport dospieť? Podvádzanie a doping nemíňa ani hráčov počítačových hier

Žena a počítač? Bingo. Zainab "zAAZ" Turkie

Ďalší spôsob podvádzania, ktorý je notoricky známy aj v iných športoch, je takzvaný matchfixing, alebo inak povedané gambling. Klasická dohoda, kedy si v profi zápase hráči tímu vsadia na vlastnú prehru peniaze, prípadne in-game predmety, čo im zaistí vskutku honosný profit. Jeden prípad takéhoto škandálu so zápasmi si už našiel svoju obeť pomerne nedávno - bol ním americký tím iBUYPOWER obsadený relatívne kvalitnými menami v komunite. Organizácia v tej dobe neposkytovala žiadnemu z hráčov výplatu, pretože peniaze si mali zaobstarať pomocou streamovania, plus zarátajme peniaze aj vďaka reklame počas vysielania, čo je v dnešnej dobe normálne. Nenápadkovia sa radšej rozhodli ísť tou horšou cestou a mysleli si, že im na to nikto nepríde. Inšpektor Gadget k vašim službám.

Potrebuje elektronický šport dospieť? Podvádzanie a doping nemíňa ani hráčov počítačových hier

Výsledok zápasu medzi iBP a konkurenčným tímom NetcodeGuides bol vopred dohodnutý, hráči totiž o všetkom evidentne vedeli a cez svoje záložné účty (tzv. smurfy) si podali na výhru NG itemy v hodnote až 10 000 dolárov, čo si hneď všimli poskytovatelia stávkovacej stránky. V tomto prípade sa našla tretia osoba, ktorá poskytla jednému z hráčov iBP in-game predmety a tie zasa boli posunuté jeho spoluhráčom... Doslova ako blbý a blbší. Čo sa týka trestu, páky na týchto hráčov platia aj naďalej a vyše po roku, po prešetrení prípadu sa ich ban na všetky turnaje predĺžil z 12 mesiacov až na permanentný. Za svoje činy treba patrične pykať, pretože férovosť > podvod. Nuž, bolo by celkom vtipné pozorovať podobnú situáciu napríklad na major turnaji, kde sa hrá napríklad aj o štvrť milióna dolárov. 

Potrebuje elektronický šport dospieť? Podvádzanie a doping nemíňa ani hráčov počítačových hier
Potrebuje elektronický šport dospieť? Podvádzanie a doping nemíňa ani hráčov počítačových hier
Potrebuje elektronický šport dospieť? Podvádzanie a doping nemíňa ani hráčov počítačových hier

Spomínaní cheateri v úvode sú samozrejme evidovaní v kartotéke aj medzi profíkmi. Nie je žiadnym tajomstvom, že sa našli hráči, čo si dokázali zapnúť aj na podujatiach a mali formu jak vínko. Previnilcov trest neminie tak či onak, pretože okrem toho, že môžu dostať ban na svoj herný účet, tak im organizátori kontrolujú aj herné periférie na turnajoch. Skutočne prémiové programy na cheatovanie sa totiž schovávajú do klávesníc či myší. Nedá mi nespomenúť úplne obvious shot jedného z previnilcov (ok, nie je to zas tak obvious, no už len pre podobné strely mali fanúšikovia podozrenie), či ban v priamom prenose.

Aké sú následky tohto všetkého? Nemusia, ale môžu byť strašné - zákaz hrania, vylúčenie z hernej organizácie (padák u zamestnávateľa), čiže hráč sa môže ocitnúť bez práce - teda ak je to jeho jediný zdroj obživy. Je dôležité, aby si hráči uvedomili, že už to nie sú lokálne turnaje, ale súboje o prestíž a veľké peniaze. V závere snáď už len dodám, že zakázanie rôznych látok či liekov môže byť pre niekoho až príliš prepísknutým krokom, no vzhľadom na obrovský nárast divákov a záujem o elektronické športy to bolo zjavne nevyhnutné. A čo sa týka cheatovania či obyčajného vsadenia, je len na človeku samotnom, či mu to stojí za to. 

Domov
Zdieľať
Diskusia