Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2016, 13:02
Čas čítania 0:00
johnnybravo

V 13 rokoch vyrába motýliky, zarobil už 200-tisíc dolárov a po príchode domov najskôr musí urobiť domáce úlohy

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Ako láska k motýlikom prerástla do úspešnej spoločnosti.

V dnešnom svete vo väčšine oblastí života neexistuje argument, že človek je príliš mladý. Tínedžeri, ktorí ešte len vstupujú do puberty, už stíhajú študovať na najprestížnejších univerzitách po celom svete a ak sa rozhodnú pustiť aj do podnikateľský vôd, často sa stáva, že práve mimoriadne mladí ľudia dokážu urobiť dieru do sveta. Podobný scenár platil aj v prípade dnes stále len 13-ročného chlapca menom Moziah Bridges.

Moziah sa v mladosti začal zaujímať o mužské doplnky ako kravaty a motýliky, čo ho zatiaľ sprevádza celým krátkym životom. Keď mal iba 9 rokov, jeho stará mama ho naučila, že muž by sa mal obliekať na úrovni a keď si spolu sadli za šijací stroj, Moziah mal svoju budúcnosť priamo pred očami. Postupne začal s výrobou zopár kusov kravát a motýlikov, ale nebola to žiadna sériová výroba, pretože chlapec musel všetko dokončiť úplne sám. Svoje výrobky potom predával kamarátom, ale aj cez internet a až po niekoľkých rokoch mu napadlo rozšíriť svoju výrobu. Prinútili ho k tomu čísla, ktoré hovorili, že za pár mesiacov vyrobil viac ako 2000 doplnkov a keď ich všetky popredával, odrazu mal k dispozícii viac než 55-tisíc dolárov vďaka vlastnej šikovnosti.

Mentor so svojím zverencom

V 13 rokoch vyrába motýliky, zarobil už 200-tisíc dolárov a po príchode domov najskôr musí urobiť domáce úlohy

Povedal si, že by mohol skúsiť mužské doplnky aj vyrábať na vlastnú päsť a vo väčšom, ale keďže nemal dostatočný kapitál na to, aby mohol svoju spoločnosť založiť, vydal sa súťažiť do americkej reality šou Shark Tank, kde podnikatelia predstavujú svoje plány investorom, ktorí ich potom môžu sponzorovať. Vtedy o dva roky mladší Moziah zaujal známeho amerického investora Daymonda Johna, keď sa rozrozprával o svojich plánoch ponúknuť mužom kvalitné doplnky, aké na trhu ešte neboli. Slovo dalo slovo a Daymond sa onedlho stal jeho mentorom, keď mu ponúkol možnosť vydať sa do New Yorku na týždeň módy, aby na vlastné oči videl, ako to v módnom priemysle chodí. Moziah mal prístup do zákulisia, mohol sa rozprávať so účastníkmi prehliadok, ale hlavným zmyslom jeho návštevy bolo, aby Daymond mohol chlapca predstaviť najmocnejším prítomným osobnostiam módneho priemyslu, ktoré by mohli stáť za jeho raketovým vzostupom a úspechom. Moziah už vtedy, na to, že mal iba 12 rokov, každému predstavoval svoj projekt s pokojom a inteligentne, čo mnohých veľmi zaujalo, ale nikto mu na mieste nevedel sľúbiť nič konkrétne. Netvrdili, že sa im jeho pripravovaná kolekcia nepáči, ale urobiť dôležité rozhodnutie len tak z ničoho nič, to by im neprešlo.

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

Moziah sa neskôr objavil aj v televíznej talkshow, kde si preňho moderátori pripravili zopár otázok na telo a keď sa potom obaja vracali na hotel, Daymondovi zazvonil telefón, na ktorého druhom konci sa ozval hlas riaditeľky spoločnosti Neiman Marcus Group. Spoločnosť Neiman Marcus patrí medzi najväčšie obchody zamerané na luxusné oblečenie, doplnky či nábytok, a tak sa Daymond mimoriadne potešil. Dovtedy sa ešte žiadnej z jeho zastupovaných značiek nepodarilo prepracovať až do jedného z ich obchodov, ale riaditeľka ho trošku schladila, keď mu prezradila, že netelefonuje kvôli jeho zaužívaným partnerom, ale kvôli 12-ročnému Moziahovi.

V 13 rokoch vyrába motýliky, zarobil už 200-tisíc dolárov a po príchode domov najskôr musí urobiť domáce úlohy

Daymond John nikdy do mladého Moziaha neinvestoval žiadne peniaze. Ešte počas televíznej šou Shark Tank ponúklo niekoľko iných investorov chlapcovi požadované peniaze, ale za svoju investíciu požadovali niekoľko dolárov z predaja každej kravaty a motýlika, čo rýchlo odmietli ostatní investori a chlapcovi poradili, aby sa najskôr vykašľal na investície a postavil svoju spoločnosť na nohy. John sa potom stal chlapcovým investorom a aj vďaka jeho kontaktom sa dnes Moziah môže pochváliť spoločnosťou, ktorá má podpísané licenčné zmluvy nielen so spomínaným Neimanom Marcusom, ale aj so značkou Cole Haan, ktorá jeho výrobky predáva najmä prostredníctvom svojho internetového obchodu.

Jednotlivé diely skladačky začali zapadať do seba a Moziah sa môže postupne chváliť celkom slušnými číslami. Odkedy sa objavil v televíznej šou, podarilo sa mu predať už toľko doplnkov, že zarobil viac ako 200-tisíc dolárov a asi si vieš predstaviť, že toto číslo bude iba stúpať. Mladík sa chystá zapracovať na rozvoji svojej výroby a keďže má už 7 zamestnancov, podnikanie musí brať skutočne vážne. Ráno preto vstáva do školy a keď sa vráti domov, urobí si úlohy a púšťa sa do organizovania svojej spoločnosti. Na druhej strane, jeho matka nikdy nezabúda na to, akú úlohu zohráva v živote svojho syna, a preto dodáva, že aj keď je Moziah riaditeľom svojej spoločnosti Mo’s Bows, ona je zatiaľ riaditeľka jeho života.

V 13 rokoch vyrába motýliky, zarobil už 200-tisíc dolárov a po príchode domov najskôr musí urobiť domáce úlohy
Domov
Zdieľať
Diskusia