Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2015 o 10:16
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Najväčšia herná výstava odštartovala veľkolepo s Doomom, Fallout 4 a Dishonored 2

TECH
Uložiť Uložené

E3 sa oficiálne začalo.

Hneď na začiatok musím upozorniť neoblomných a verných fanúšikov Bethesdy. Toto možno nebude článok pre vás. Teda, iba že by ste boli rovnako kritickí ako ja. Ak vás „tower defense“ hra pre smartfóny zaujme viac, než plnohodnotný AAA titul, niečo musí byť zle. A možno je len tým, že Bethesda sa na E3 ukázala naplno vôbec po prvý raz. A patrične sa to odzrkadlilo. Konferencia trvala niečo cez 80 minút a miestami bola až nudná. Našťastie ju okorenili sympatickí týpci na pódiu, pričom line-up hier sa už postaral o ten zvyšok.

Začali sme Doomom, reinkarnáciou série, ktorá zmenila herný priemysel (nepopierateľne). Neskúsenosť Bethesdy a fakt, že so sebou nepriniesli viac titulov im výrazne uškodil. Gameplay trval asi 20 minút, pričom by úplne stačilo aj 6-7. Atmosféra bola skvelá, variabilita zbraní a brutálnosť potešili, rovnako ako absencia autohealingu, a teda potreby dopĺňania života, no boli tu veci, ktorými ma Doom nepotešil. Gameplay totiž vyzerá stereotypne, hra ako taká neponúka nič inovatívne, no a aj multiplayer skôr vyzerá ako zmes Titanfallu a Halo. Aj vy ste si ale spomenuli na Bulletstorm?


Doom ponúkne singleplayer, rôzne módy, multiplayer a priestor pre všetkých hráčov, aby si vytvorili vlastné bojové pole. V ňom budete pre prežitie musieť používať hneď niekoľko zbraní, motorovú pílu a brokovnicu nevynímajúc. Po pár brutálnych zabitiach sa však už vytráca lesk a zábava z hrania. A to sme sledovali vôbec prvé gameplay zábery, ktoré mali na hru dokonale navnadiť. Nuž, nestalo sa, aspoň v mojom prípade nie. V roku 2015 jednoducho od hry takéhoto kalibru očakávam viac. Rozhodne to ale bude peklo, čo naznačili posledné minúty prezentovaných záberov. Nechápte ma zle, hru neodsudzujem a ani ju nepochovávam, ale silno pochybujem, že si ku mne nájde cestu. No a sledovať 20 minút to isté, nuž, tá prezentácia mohla začať aj lepšie.


Nasledovala online akcia Battlecry, o ktorej ani nemá význam hovoriť. Opäť som si pri pozeraní gameplay záberov spomenul na iný titul. A možno sa tak stalo aj viacerým z vás. Nakoniec, podobnosť s Team Fortress je viac než evidentná. Za všetko ale hovorí trailer. 

Najväčšia herná výstava odštartovala veľkolepo s Doomom, Fallout 4 a Dishonored 2

Nadišiel ale čas pre prekvapenie E3! Teda, nie, to by som asi zavádzal. O Dishonored 2 vieme asi už pol roka, no a definitívne sa nám informácia o jeho vývoji potvrdila predvčerom počas „leaku“ spôsobeného samotným štúdiom. V sequeli zmeníme prostredie, pridá sa protagonista, teda protagonistka, kedy okrem Corva (hlavná postava jednotky) budeme môcť hrať aj za osirenú priceznú Emily, ktorú sme pred tromi rokmi zachraňovali vo veľkom steampunkovom stealth prekvapení od Arkane Studios. Gameplay sa veľmi nezmení, ale obe postavy ponúknu odlišné postupy a spôsoby prechádzania hry. Zatiaľ nie je známe, či sa medzi nimi bude môcť voľne prepínať, alebo tak učiníme len v momentoch, kedy si to vyžaduje príbeh. Dishonored 2 očakávajte pravdepodobne na jar budúceho roka na PS4, Xbox One a PC. Na jeseň tohto roka zase príde Definitive Editon jednotky, ktorá ponúkne všetok dodatočný obsah. 


Na rade bola ďalšia onlinovka, ani tej ale veľa pozornosti venovať nebudem. Ide totiž len o kartovú hru The Elder Scrolls: Legends. Rovnako ako pri Battlecry, aj tu usudzujem, že ľudia, ktorí tieto hry reálne hrajú, majú asi príliš veľa voľného času (áno, závidím vám). 

Zlatý klinec večera, hra, bez ktorej by vlastne žiadna konferencia nebola. Fallout 4 sa ukázal svojim fanúšikom a vyhypovaným neznalcom série v celej svojej kráse. Teda, lepšie povedané, v celej svojej hnusote. Z môjho pohľadu ide totiž o najškaredšiu hru na E3 za posledných ... xy rokov? Fakt neviem, kedy sa nejaké štúdio opovážilo dať von niečo takéto. Animácie psa vyzerajú otrasne, textúry zase akoby z hry spred 10 rokov, detaily tváre sú nevýrazné, pričom ich celková kvalita jednoducho stojí na bode mrazu. V komentároch ma môžete pokojne zlynčovať, že Fallout nikdy nebol o grafike, ale keby ju mal peknú, hovoríte zase inak. A nech mi nikto nehovorí, že lepšou grafikou by trpela atmosféra. Na druhej strane, fyzika bude pravdepodobne na vysokej úrovni, nasvietenie vyzerá byť príjemné a samotné tiene a práca so svetlom sú vynikajúce. Okrem toho by nás mal čakať obrovský a dynamický svet, ktorý budeme prehľadávať z pohľadu prvej či tretej osoby.

 

Najväčšia herná výstava odštartovala veľkolepo s Doomom, Fallout 4 a Dishonored 2
Najväčšia herná výstava odštartovala veľkolepo s Doomom, Fallout 4 a Dishonored 2

A teraz k tým podstatnejším bodom. Atmosféra hry je pre nováčika v sérii príťažlivá, no skutočne neviem, ako ju vnímajú starí harcovníci. Iste, post-apo feeling tam zachytený je, no chýba tomu šťava, mrazivé prostredie, strach a niečoho, čo by nás skutočne chytilo za srdce, respektíve tú časť mozgu, ktorá by bola nadšená. Som si istý, že z hľadiska prepracovanosti deja a samotnej štruktúry hrateľnosti a možností v hre pôjde o epický titul, no nie som si však istý, či to bude stačiť na to, aby v ňom hráči ostávali aj po nejakých 10 hodinách. Udržať by nás ale mala hlboká customizácia, široké možnosti hrateľnosti, silný príbeh, skúmanie obrovského prostredia nukleárnou vojnou zničeného Bostonu a omnoho viac. Dočkáme sa cez 50 zbraní, pričom nám k nim bude ponúknutých viac než 700 modifikácií. Modifikácia, opravy a budovanie zohráva vo Fallout 4 veľkú úlohu. 


V hre si totiž budeme môcť postaviť náš vlastný „veliteľský stan“, akési útočisko, respektíve pevnosť, ktorú budeme obývať, vylepšovať, starať sa o ňu a ochraňovať ju pred nájazdom banditov. Crafting bude teda na veľmi vysokej úrovni prepracovanosti a obsahovej bohatosti, čomu nasvedčuje aj prezentovaný gameplay. Avšak, rovnako ako pri Doome, aj samotná prezentácia Falloutu trvala príliš dlho a ukazovala príliš veľké množstvo detailov, na ktoré pri odhaľovaní takejto veľmi očakávanej hry je zvedavých len málo ľudí. Som si na betón istý, že najväčší ošiaľ (až do oznámenia dátumu vydania Fallout 4) spôsobila obyčajná „tower defense“ hra nazvaná Fallout Shelter, v ktorej si budete budovať vlastnú kolóniu. Hovoriť o tom je zbytočné, pozrite si radšej video, ktoré vám túto hru, ktorá je mimochodom v týchto chvíľach už zadarmo pre všetkých, dokonale predstaví. V konečnom dôsledku vyzerá Fallout 4 na zaujímavú hru plnú zábavných možností, ako v nej stráviť čas. V prípade, že ma dokáže Bethesda ďalšími videami zaujať, oželiem aj tú grafiku. Neviem si však pomôcť, doterajšie zábery ma veľmi nenavnadili. Asi to bude s tým, že nejdem s davom pri odhalení každého kúska informácie. Od Bethesdy som rozhodne očakával viac, no zároveň môžem pokojne prehlásiť, že ma nesklamali. Ponúkli zaujímavé tituly, ktoré sa medzi hráčmi rozhodne ujmú a ja si minimálne Fallout 4 a Dishonored 2 s veľkou radosťou vyskúšam.

PS: Aby som nezabudol, Fallout 4 vychádza v novembri. V novembri tohto roka, konkrétne 10. novembra pre PC, Xbox One a PS4! Ktorá hra vás zaujala z konferencie najviac a na ktorú sa ešte dnes tešíte najviac?

Domov
Zdieľať
Diskusia