Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2014 o 17:26
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Začína astronomická zima, dnes zažijeme najdlhšiu noc v roku

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

A po snehu stále ani stopy.

Dnešok, teda 22. december nie je len taký obyčajný predvianočný pondelok. V tomto období každoročne zaznamenávame zmeny spojené so štartom astronomickej zimy. Práve dnes sme mali možnosť zažiť najkratší deň a čaká nás aj najdlhšia noc, čo pre teba pochopiteľne neznamená, že sa máš opustiť až dvakrát (aj keď stihnúť by sa to pravdepodobne dalo). Ak ste náhodou pri tejto téme na prírodopise chýbali, tak pripomenieme, že počas zimného slnovratu začína na severnej pologuli zima a na južnej zas leto. A prečo? Úplne najjednoduchším vysvetlením je, že vtedy je od slnka severná pologuľa odklonená najviac. Takže máme všetky so zimou spojené formality za sebou a už nám ostáva len trpezlivo čakať na prvé nádielky snehu podľa presných pokynov lokálnych meteorológov. 

Najväčšie oslavy "víťazstva svetla nad tmou" spojené so zimným slnovratom sa už tradične konajú pri Stonehenge, kde sa stretávajú tisícky ľudí a spoločne čakajú na východ Slnka. Toto obdobie je rovnako symbolické aj pre Slovákov. Veriaci oslavujú narodenie, ostatní sa aspoň dobre najedia.

Začína astronomická zima, dnes zažijeme najdlhšiu noc v roku
Domov
Zdieľať
Diskusia