Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka.  
11. augusta 2024 o 11:00
Čas čítania 1:21
Richard Balog

FOTO: Takto vyzerá nové informačné centrum s kaviarňou v Beskydách za 750 000 €. Ponúka aj terasu s majestátnymi výhľadmi

FOTO: Takto vyzerá nové informačné centrum s kaviarňou v Beskydách za 750 000 €. Ponúka aj terasu s majestátnymi výhľadmi
Zdroj: BoysPlayNice
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Nič krajšie dnes už neuvidíš.

Architekti z ateliéru henkai majú za sebou množstvo zrealizovaných projektov, avšak vytvoriť nové návštevnícke centrum vo významnom horskom bode Pustevny na Radhošti v Moravsko-sliezskych Beskydách bolo pre Daniela Baroša, Michala Vašeka a Jana Šimíčeka veľkou výzvou. Návrh aj realizáciu však zvládli na jednotku s hviedičkou.

V okolí stojí niekoľko architektonicky hodnotných stavieb, pričom najlepším príkladom sú útulne podľa návrhu Dušana Jurkoviča alebo výstupná stanica lanovky od Kamila Mrvu. Na tieto významné diela úspešne nadväzuje aj moderná stavba, ktorá je ozdobou vstupu do atraktívneho horského sedla. 

Ak ťa bavia články o architektúre a interiérovom dizajne, nezabudni dať odber tejto téme, aby ti neunikli žiadne nové projekty z domova ani zo zahraničia.
Odporúčané
FOTO: Nádherný dom na juhu Talianska, ktorý ťa nadchne minimalistickým vzhľadom, polohou aj atmosférou FOTO: Nádherný dom na juhu Talianska, ktorý ťa nadchne minimalistickým vzhľadom, polohou aj atmosférou 25. júla 2024 o 11:00
Poloha projektu je fenomenálna.
Poloha projektu je fenomenálna. Zdroj: BoysPlayNice

Projekt od ateliéru henkai rieši nástupný bod zo strany Prostřední Bečvy. Na mieste sa nachádza veľké parkovisko v brázde svahu pozdĺž prístupovej cesty. Pôvodne tu stál malý objekt – zázemie obsluhy parkoviska. Spolu s budovou lanovky na severnej strany ide o významný bod pre návštevníkov, ktorý získal veľmi atraktívny, moderný vzhľad. 

Kompozícia objektu s úžitkovou plochou 164 štvorcových metrov sa rozprestiera na oboch stranách cesty do sedla. Na jednej strane je hlavná stavba – dom, ktorý nadväzuje na parkovisko a zastávku autobusu a na druhej strane stojí nová malá zvonica, ktorá je súčasťou trasy k radhošťskému hrebeňu. 

Vstupný objekt integruje malé infocentrum s čakárňou, kaviarňou, zázemím obsluhy parkoviska, prístreším zastávky, toaletou a v neposlednom rade terasou s úžasnou vyhliadkou do krajiny. Obe časti vytvárajú dokonale prepojený celok, v ktorom si s radosťou vychutnáš kávu či sladký dezert. 

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá oáza pokoja na okraji Prahy. Záhradná chata stála majiteľov približne 40-tisíc eur    FOTO: Takto vyzerá oáza pokoja na okraji Prahy. Záhradná chata stála majiteľov približne 40-tisíc eur 18. júla 2024 o 10:30
Pustevny na Radhošti, Henkai
Zdroj: BoysPlayNice

Dom je postavený na mikropilótach ako drevená rámová konštrukcia so strechou z lepených väzníkov, ktoré tvoria šikmú strechu s diagonálnym hrebeňom. Šindľová fasáda odkazuje na miestne tradičné stavebné techniky, zatiaľ čo zelená strecha s miestnou horskou flórou odkazuje na okolité lúky. Pieskovcová dlažba a steny odhaľujú vnútro beskydského kamenného kopca.

Náklady na projekt, ktorý bol dokonečený tento rok, sa vyšplhali na viac ako 750-tisíc eur.

Pozri si galériu od BoysPlayNice a vychutnaj si atmosféru tohto unikátneho miesta v horskom prostredí. Sme radi, že kvalitnú architektúru môžeme pozorovať aj mimo obytné zóny. Klobúk dole pred tímom architektov. 

Pustevny na Radhošti, Henkai Poloha projektu je fenomenálna.Pustevny na Radhošti, Henkai Pustevny na Radhošti, Henkai
Zobraziť galériu
(20)
Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá dokonalá letná idylka z talianskeho vidieka. Pozri si dom v rustikálnom štýle    FOTO: Takto vyzerá dokonalá letná idylka z talianskeho vidieka. Pozri si dom v rustikálnom štýle 4. júla 2024 o 14:00
Domov
Zdieľať
Diskusia