Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Futurino.
20. mája 2024 o 14:45
Čas čítania 4:21
Sponzorovaný obsah

Rýchle a chutné obedy do práce: recepty na celý týždeň

Rýchle a chutné obedy do práce: recepty na celý týždeň
Zdroj: Shutterstock.com/Ground Picture
GASTRO ZDRAVÉ STRAVOVANIE
Uložiť Uložené

Riadenie stravy a udržiavanie zdravého životného štýlu v pracovnom prostredí je veľmi často obrovskou výzvou.

Medzi rôznymi úlohami, termínmi a záväzkami sa často dostávame do situácií, keď strava nie je našou prioritou a siahame po rýchlych, ale často nezdravých možnostiach. Obzvlášť počas pracovného týždňa je však pravidelná strava, ktorá poskytuje nášmu telu potrebnú energiu a výživné látky, pre naše zdravie a výkonnosť zásadná.

Rovnováha medzi kvalitným zásobovaním organizmu potrebnými živinami a obmedzením príjmu nezdravých jedál môže výrazne ovplyvniť našu energiu, koncentráciu a celkový pocit blaha počas dňa. Dôležité je preto mať k dispozícii jednoduché a chutné recepty, ktoré si s týmto cieľom môžeme pripraviť vopred a kedykoľvek zobrať so sebou do práce, vďaka čomu budeme mať lepšiu kontrolu nad tým, čo jeme, a zabezpečíme si zdravý a vyvážený pracovný týždeň.

O aké chutné recepty ide a dodajú nášmu telu nielen potrebné živiny, ale aj energiu do práce?

Šalát s kuracím mäsom, zelenými fazuľkami a sušenými paradajkami s krutónmi

Šalát s kuracím mäsom, zelenými fazuľkami a sušenými paradajkami s krutónmi je už len podľa svojho názvu veľmi ľahký, osviežujúci a plný chutí, ideálny ako rýchly a zdravý obed do práce. Využitie zvyškov pečeného kuraťa mu dodáva výraznú chuť a zaujímavú textúru.

Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • zvyšky pečeného kuraťa (alebo čerstvého kuracieho mäsa na grilovanie),
  • zelené fazuľky (môžete použiť čerstvé alebo konzervované),
  • sušené paradajky (najlepšie tie vo vlastnej šťave),
  • nadrobno nakrájané a opečené kúsky chleba – krutóny,
  • zeleninový šalát (napríklad mix šalátových listov či baby špenát),
    ďalšie prísady podľa chuti (napríklad cesnak, olivy alebo kapary).

Ako na to?

Ak máte zvyšky pečeného kuraťa, odstráňte mäso z kostí a nakrájajte ho na menšie kúsky. Použiť môžete aj čerstvé kuracie kúsky vhodné na grilovanie. Pokiaľ používate čerstvé zelené fazuľky, vložte ich do vriacej osolenej vody moderného antikorového hrnca a v ňom povarte asi 3-4 minúty, kým nebudú mäkké, ale stále chrumkavé. Potom ich prepláchnite studenou vodou a nechajte odkvapkať. Ak používate fazuľky z konzervy, jednoducho ich opláchnite pod vodou a nechajte odkvapkať.

Odporúčané
5 dní som jedla iba to, čo mi odporučila umelá inteligencia. Dokážeš s AI ušetriť na nákupoch a hacknúť lepší životný štýl? 5 dní som jedla iba to, čo mi odporučila umelá inteligencia. Dokážeš s AI ušetriť na nákupoch a hacknúť lepší životný štýl? 19. júla 2024 o 10:00

Do misy dajte očistený zeleninový šalát, kuracie kúsky, zelené fazuľky a sušené paradajky. Pridať môžete aj ďalšie prísady podľa chuti, ako sú cesnak, olivy alebo kapary. Osviežiť šalát môžete ľubovoľným dresingom, nakrájaným opečeným chlebíkom a, samozrejme, správnym servírovaním.

obed
Zdroj: Shutterstock/Elena Veselova

Tortilla plná zdravých lahôdok

Ak máte chuť na niečo rýchlejšie, zdravou alternatívou klasického sendviča môže byť tortilla plná zdravých lahôdok. Zabaliť do tejto špecifickej placky môžete takmer všetko, čo sa dá na grile alebo v sendvičovači tepelne spracovať.

Dôležité je vnútornú stranu tortilly niečím potrieť, aby bol pokrm šťavnatý. Použiť môžete humus a naň poukladať nadrobno nakrájaný šalát a kuracie kúsky so syrom. Ak nemáte dresing, použiť môžete aj kečup alebo horčicu, tenký plátkový alebo strúhaný syr a šunku. „Placku“ stačí zabaliť a vložiť do kontaktného grilu alebo spomínaného sendvičovača. Pre zmenu chutí môže byť náplň aj sladkého charakteru.

Vegánska šalátová misa

Ak chcete obed, ktorý rovnako dobre chutí, ako aj vyzerá, vyskúšajte zdravý vegánsky šalát s fazuľou, reďkovkou, kyslou kapustou a kuskusom. Príprava trvá len 15 minút a do práce sa dá jednoducho preniesť v krabičke na obed. Ale pozor, ak robíte šaláty vo veľkom, vyberajte zeleninu, ktorá nezvädne.

Odporúčané
5 netradičných receptov na gril: Priprav si údený ananás, tacos či hotdog a objav nové kombinácie chutí 5 netradičných receptov na gril: Priprav si údený ananás, tacos či hotdog a objav nové kombinácie chutí 2. júla 2024 o 14:00

Tento šalát je nielen chutný, ale aj plný živín a vitamínov, ktoré vám dodajú potrebnú energiu na celý pracovný deň. Je ľahko stráviteľný a vhodný pre každého, kto preferuje zdravý a vyvážený životný štýl.

Cestovinový šalát

Ak potrebujete rýchly a chutný obed a nemáte čas na nákup v obchode, tento cestovinový šalát je ideálnym riešením. Vyrobený je z ingrediencií, ktoré má väčšina ľudí v chladničke alebo v komore, a navyše je plný chutí a živín.

Na prípravu šalátu nám postačí praktická súprava riadu Tescoma Home Profi a cestoviny, ktoré v nej uvaríme podľa pokynov na obale. Môžeme použiť akékoľvek cestoviny, ktoré máme k dispozícii, od klasických špagiet až po farebné penne. Počas ich varenia si pripravíme zvyšné ingrediencie. Môžeme použiť štipľavé kapary, ktoré dodajú šalátu výraznú chuť, a pesto, ktorému nijaké jednoduché cestovinové jedlo neodolá.

Hotové cestoviny vložíme do veľkej misky, pridáme kapary a pesto a dôkladne premiešame, aby sa všetky chute spojili. Obsah doplníme ďalšími prísadami, ktoré môžu byť ľubovoľné. Skvelú chuť aj farby dodajú šalátu napríklad cherry paradajky, olivy alebo čerstvá bazalka. Ak vám zelenina nestačí, môžete pridať grilované kuracie alebo sójové kúsky.

Brokolicový cestovinový šalát s vajíčkami a so slnečnicovými semiačkami

Tento šalát je skvelou kombináciou výživných zložiek, ako sú brokolica, cestoviny, vajíčka a slnečnicové semienka. Vyznačuje sa nielen vynikajúcou chuťou, ale aj dostatočným množstvom živín, ktoré vás nielen nasýtia, ale aj dodajú organizmu potrebnú energiu.

Ako prvé začneme s varením cestovín. Odporúčame použiť celozrnné cestoviny, ktoré sú bohaté na komplexné sacharidy a vlákninu, čo pomáha udržiavať dlhodobú energiu.

Brokolicu môžete pripraviť aj na pare alebo v grile potom všetko zmiešať a pridať dresing.

Tento šalát je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú jedlo, ktoré je nielen chutné, ale aj zdravé a vyvážené. Obsahuje dostatok bielkovín, vlákniny a zdravých tukov na to, aby ste sa cítili nasýtení a plní energie po celý deň.

Lahodný a zdravý cícerový šalát s údeným lososom

Tento šalát je nielen chutný, ale vďaka kombinácii cícera, údeného lososa a ďalších osviežujúcich zložiek aj zdravý. Je rýchly na prípravu a vhodný ako jedlo do práce, ktoré vás udrží sýtymi a plnými energie počas celého dňa.

Tepelne spracovať je nutné cícer, prípadne si môžete kúpiť hotový z konzervy. Ak nemáte údenú verziu lososa, potom je dobré zvolenú rybu do šalátu tepelne upraviť. Pridať môžete čerstvú zeleninu, dôležité je všetko nakrájať na kúsky, ktoré sa dajú navzájom ľahko dobre zmiešať, aby sa jednotlivé chute prepojili.

Odporúčané
Mýty o strese: Pomôže ti poldeci na uvoľnenie či čokoláda na lepšiu náladu? Mýty o strese: Pomôže ti poldeci na uvoľnenie či čokoláda na lepšiu náladu? 19. mája 2024 o 9:30

Na záver pridajte dresing. Môžete použiť zmes z olivového oleja, citrónovej šťavy, cesnaku a bylín, ktorá dodá šalátu osviežujúcu chuť. Šalát je výbornou voľbou pre tých, ktorí hľadajú jedlo, ktoré je nielen chutné, ale aj zdravé a vyvážené. Je bohatý na bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny a ďalšie dôležité živiny, ktoré telo potrebuje na optimálne fungovanie.

Ovocný jogurtový pohár s ovsenými vločkami a orechmi

Ak máte chuť si dať v práci niečo sladké, ideálny je zdravý ovocný jogurtový pohár s ovsenými vločkami a orechmi. Ovocie dodáva pokrmu príjemnú sladkosť, jogurt potrebné bielkoviny a ovsené vločky spolu s orechmi dlhotrvajúci pocit sýtosti.

Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu a pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, čo zabraňuje náhlym výkyvom energie. Jogurt by mal byť bez pridaného cukru alebo s minimálnym obsahom cukru, osladiť si pohár môžete aj medom. Orechy sú bohaté na zdravé tuky, bielkoviny a minerály, čo pridáva vášmu jedlu textúru a ďalšiu dávku výživy.

Ako vidíte, vytvoriť si rýchly a chutný obed do práce nemusí byť žiadna výzva. Stačí mať k dispozícii správne recepty, kvalitný kuchynský riad z obchodu Tescoma.sk a chuť na prípravu jednoduchých receptov plných živín a energie.

Domov
Zdieľať
Diskusia