Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2024, 10:47
Čas čítania 0:50
TASR

Vo veku 68 rokov zomrel tvorca úspešnej mangy Dragon Ball

OSOBNOSTI ANIME SERIÁLY JAPONSKO KOMIKSOVÉ FILMY KOMIKSY
Uložiť Uložené

Dragon Ball je jedným z najúspešnejších svetových hitov Japonska aj v zahraničí. Predalo sa viac než 260 miliónov výtlačkov.

Vo veku 68 rokov zomrel v Japonsku Akira Torijama, tvorca medzinárodne úspešnej mangy a anime Dragon Ball, oznámilo v piatok jeho vydavateľstvo. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a denníka The Japan Times.


Vyhlásenie zverejnené na oficiálnej webovej stránke série Dragon Ball uvádza, že Torijama zomrel ešte 1. marca, príčinou smrti bola krvná zrazenina v mozgu. Vydavateľstvo Šúeiša uviedlo, že je hlboko zarmútené správou o jeho náhlom úmrtí.


Pohreb sa uskutočnil v kruhu najbližšej rodiny, dátum verejnej rozlúčky neoznámili.
Torijama sa narodil 5. apríla 1955 v meste Nagoja v japonskej prefektúre Aiči. Debutoval v roku 1978 mangou Wonder Island, vytvoril však i množstvo ďalších máng, podieľal sa napríklad aj na videohrách zo série Dragon Quest.

Najúspešnejšou Torijamovou mangou je Dragon Ball, ktorá si získala obrovskú popularitu nielen v Japonsku, ale aj v zahraničí. Celosvetovo sa predalo viac než 260 miliónov výtlačkov. Na motívy mangy vzniklo aj rovnomenné anime, ktoré sa dočkalo aj niekoľkých pokračovaní, odvysielaných vo viac než 80 krajinách sveta.


Manga je japonský výraz označujúci komiksový štýl kresby, uvádza internetový denník Fandom.sk. Mimo územia Japonska sa ním označuje japonský štýl komiksu v tlačenej podobe, pre ktorý sú charakteristické postavy s veľkými očami a malými ústami. Animované filmy a seriály vytvorené v štýle manga sa označujú japonským výrazom anime.

Akira Torijama.
Akira Torijama. Zdroj: Wikimedia/Kami Sama Explorer Museum
Domov
Zdieľať
Diskusia